ХРАНАТА Е НАЈДОБРИОТ ЛЕК! Откриена уште една голема придобивка од медитеранската исхрана: “Го намалува ризикот од развој на оваа болест за една четвртина!“

0

Медитеранската исхрана богата со зеленчук, риба, морски плодови и јаткасти плодови го намалува ризикот од развој на деменција дури за една четвртина, покажуваат прелиминарните резултати од новата студија која може да доведе до развој на нови форми на лекување, пишува британскиот весник The Guardian.

Податоците сугерираат дека исхраната претежно заснована на растителна основа штити од развој на деменција, без оглед на генетската предиспозиција на личноста за оваа болест, која, како што велат научниците, може да стане основа на идната стратегија за јавно здравје доколку понатамошните истражувања ги потврдат наодите.

Коавторката на студијата, Џенис Рансон од Универзитетот во Ексетер, вели: „Резултатите од нашата студија, која опфати многу теми, покажаа дека медитеранската исхрана, богата со овошје, зеленчук, зрна и здрави масти, има позитивен ефект. Добар ефект врз здравјето на мозокот“.

Заштитниот ефект на овој вид на исхрана против деменција е видлив и покрај генетската предиспозиција на човекот за развој на болеста, така што усвојувањето на ваков начин на исхрана и начин на живот е начин на кој секој човек може да го подобри своето здравје и да го намали ризикот од развој. деменција со правење свесен избор на храна за јадење“, објаснува таа.

Наодите на судијата, објавени во списанието BMC Medicine, се засноваат на податоци од повеќе од 60.000 луѓе од Велика Британија и медицински податоци и податоци за начинот на живот на повеќе од половина милион Британци.

Истражувачите ги проценуваа поединците користејќи две мерки за да измерат колку добро некој се придржува до медитеранската исхрана и го земаа предвид генетскиот ризик на секој поединец за развој на деменција. Во период од десет години, регистрирани се 882 случаи на деменција, но оние кои ја следеле строга медитеранска исхрана имале 23 отсто помал ризик од развој на оваа состојба во споредба со оние кои јаделе различно.

д-р. Оливер Шенон, кој го проучува стареењето на Универзитетот во Њукасл и е еден од водечките автори на студијата, кажа дека наоѓањето начини за намалување на ризикот од развој на деменција е „главен приоритет“ за јавното здравје. „Деменцијата влијае на животите на милиони луѓе ширум светот, а опциите за третман за оваа состојба во моментов се многу ограничени“, вели тој.

Сузан Мичел, од организацијата Alzheimer’s Research UK, се согласи дека студијата е „интригантна“, но дека е потребно дополнително истражување, кое треба да се прошири на луѓето од други раси и етникуми, особено бидејќи деменцијата е стигматизирана во некои заедници.

Таа кажа дека сè уште нема „100 отсто начини“ за спречување на деменцијата. „Постои мноштво докази кои сугерираат дека здравата, урамнотежена исхрана може да помогне да се намали ризикот од деменција. Но, доказите дека одредени форми на исхрана можат да помогнат се многу помалку јасни“.