Целото лице на момчето е покриено со влакна: Мајката се обвинува себеси, убедена дека тоа се случило поради животното кое го изела (ВИДЕО)

2-годишно момче од Филипините со влакна на лицето стана вирална сензација во Азија, но неговата мајка доживува вистинска агонија бидејќи верува дека таа е најголемиот виновник за малиот Јарен кој страда од редок синдром.

Имено, како што изјавила за еден локален весник, за време на бременоста изела дива мачка и смета дека тоа е главната причина зошто нејзиниот син изгледа така.

Суеверната мајка Алма верува дека косата на момчето повторно пораснала поради проклетството што му го нанела откако изеде дива мачка. Што е уште полошо, во приказната веруваат и нејзините соседи.

Таа рече дека за време на бременоста имала неконтролирана желба за диви мачки, егзотично јадење кое често се консумира во оддалечените планински региони каде што живее.

Но, кога конечно го однела својот син кај лекарите овој месец, тие откриле дека тој боледува од таканаречената хипертрихоза, или синдром на врколак, неверојатно редок синдром со само 50 до 100 случаи пријавени ширум светот од средниот век.

– Се обвинував себеси кога се роди, но лекарите неодамна ми рекоа дека тоа не е поврзано – рекла Алма.

Мајка беше загрижена за неговата иднина

Мајката продолжува да истакнува дека е загрижена за неговата иднина и ќе се погрижи да не биде малтретиран на училиште.

Лекарот додаде дека иако не постои лек за хипертрихоза, третманите како ласерско отстранување на влакна може да помогнат во состојбата. Мајката рече дека ќе проба десет третмани за четири до шест недели, а потоа ќе почека и ќе види што ќе се случи.

Сега таа бара помош бидејќи секој третман би го чинело семејството 2.500 филипински пезоси (41 евро).

– Многу сум им благодарен на оние кои веќе ни помогнаа. Се надевам дека со ваша помош мојот син ќе добие шанса за подобар живот.