ЦЕНИТЕ ДИВЕАТ НА ЈАДРАНОТ- Нова шокантна угостителска сметка повторно доаѓа од Трогир, еве колку чинат ќебапи и помфрит

0

Гостинот бил толку изненаден што не успеал да ја фотографира сметката, но го сликал ценовникот како доказ за неговите тврдења.

Во морето на големи поскапувања, каде што до предсезонските трговци беа во водство, сега високите цени се уште пошокантни за рестораните.

Во последните денови најмногу внимание привлекува Трогир. Од тој убав далматински град, како што неодамна објави Слободна Далмација , се случија две големи ценовни изненадувања кои ги натераа граѓаните да ги облее студена пот.

Најпрвин еден гостин платил седум евра за тоник или 53 куни, а потоа од кампот Шегет Врањица стигнала можеби уште поголема сметка за кафе со млеко, за што гостинот платил 4,50 евра или 33,91 куни.

А Слободна сега доби уште еден гостин од Трогир кој реши да се почасти со ќебапчиња на маркетот Трогир. Таму, пишува тој, средна порција ќебапи чинат 6,5 евра, што е 48,97 куни, а помфритот 4 евра или 30,14 куни. Така тој оброк без пијалоци го чинел 10,5 евра или 79,11 куни.

Гостинот бил толку изненаден што не успеал да ја фотографира сметката, но го сликал ценовникот како доказ за своите тврдења. Гостинот од Трогир пресметал и дека ова е зголемување од лани од приближно 40 отсто за ќебапите и 50 отсто за помфритот, пишува Слободна Далмација.