Цените на храната во ЕУ продолжуваат да растат: Најмногу поскапе маслиновото масло, дури за 75 отсто

Цените на храната во ЕУ и годинава растат, а маслиновото масло во септември поскапело за 75 отсто за разлика од јануари 2021 година, објави денеска Евростат.

Според веб-страницата на организацијата, податоците за вториот и третиот квартал покажуваат дека цените на јајцата, путерот и компирот во ЕУ растат нешто побавно од претходно, додека цената на маслиновото масло „не успорува“.

,,Во Центар” неколку пати пишуваше за тоа, како и за масовни кражби на нафта во Шпанија, односно за измама; според анализата, половина од тестираните масла не се доволно квалитетни.

Компирите поскапеле за 53 отсто од јануари 2021 до септември годинава, а пикот е забележан во јуни, кога цените на компирите била за 60 отсто повисокљ во однос на првиот месец од 2021 година.

Јајцата беа за 37 отсто поскапи во септември отколку во јануари 2021 година, а нивната цена се стабилизираше во првите два квартали од 2023 година.

Понатаму, цените на путерот се зголемија на сличен начин. Врвот на растот беше во декември 2022 година, кога цените беа за 44 отсто повисоки од јануари 2021 година, но оттогаш тие постепено се забавуваат.

Инаку, пред два дена путерот беше за 27% поскап од почетокот на 2021 година.