ЦИА предупредува: Си Џинпинг ѝ рекол на својата војска да се подготви да го нападне Тајван

Кинескиот претседател Си Џинпинг ѝ порача на својата војска да биде подготвена да го нападне Тајван до 2027 година, предупредува ЦИА. Меѓународната заедница ја толкува неговата закана на два начина – дали Пекинг планира директна руска инвазија на Украина или е поверојатно дека Кина полека ќе ја задушува демократијата во Тајван?

Во големото интервју за CBS, директорот на ЦИА, Вилијам Барнс, нагласи дека амбициите на кинеското раководство за крајна контрола на Тајван мора да се сфатат многу сериозно.

„Сепак, според наше мислење, тоа не значи дека воениот конфликт е неизбежен. Знаеме, како што е соопштено, дека претседателот Си му наложил на PLA, (кинеското воено раководство) да биде подготвено да го нападне Тајван до 2027 година, но тоа не значи дека тоа не може да се случи во некоја друга година“, објасни Барнс.

Поучени од искуството на Путин

Една од причините е нивниот сомнеж во сопствените способности успешно да ја извршат инвазијата. Искуството на Путин во Украина веројатно ги засили некои од тие сомнежи.

„Мислам дека не постои странски лидер кој повнимателно го гледал искуството на Владимир Путин во Украина од Си Џинпинг. И мислам дека на многу начини тој беше вознемирен и отрезнат од она што го виде. Мислам дека беше изненаден од многу сиромашните воен настап на Русите“, тврди шефот на ЦИА.

Солидарноста и поддршката што Украина ја доби од Запад секако остави впечаток.

„Подготвеноста не само на Соединетите Држави, туку и на нашите европски сојузници да апсорбираат одредена сума на економски трошоци во интерес на нанесување поголема економска штета на Русија, до одреден степен го отрезни Си Џинпинг“, заклучи тој.