ЦРНИОТ ЛУК ХИТ во фармацијата ПОЈАК И БЕЗ МИРИС…

Компанијата „Фармавит“ од Љубиње, која се занимава со одгледување и преработка на лук, започнал со производство на ферментиран лук, попознат како црн лук, од кој се добиваат десетина производи корисни за лекување на многу болести, што го прави овој единствена компанија на Балканот.

Раководителот на деловната единица во „Фармавит“, Стефан Шалварица, рече дека по процесот се добива црн лук, кој е познат како производ кој содржи многу повеќе антиоксиданси од свежиот лук.

Без мирис
Тој истакна дека со ферментирање на лукот се добива појак лук кој нема мирис и не ја иритира слузокожата на желудникот.

  • Таков лук го обработивме и од него направивме екстракти кои ги збогативме со додавање на етерични масла од Херцеговина. Сето тоа го спакувавме во фармацевтска форма на меки желатински капсули, модерна фармацевтска форма, која не прави единствени на Балканот – рече Шалварица.

Тој додаде дека оваа компанија сега произведува десет производи на база на ферментиран лук кои можат да се користат за лекување на висок крвен притисок, за имунитет и слично.

Шалварица вели дека овие производи може да се купат во аптеките низ Босна и Херцеговина, а се достапни и на меѓународниот пазар преку интернет платформата.

Тој објасни дека оваа компанија почнала да одгледува и преработува лук пред десет години, кога е изградена фабриката во Љубиње, единствена во овој дел од Европа.

Се извезува во земјите на ЕУ
Според него, изворот на суровината се сопствените насади и кооперативна мрежа во Херцеговина, а годишно откупуваат над 20 тони лук од домашни производители.

Компанијата „Фармавит“ од Љубиње има 15 вработени, а на сопствените насади годишно произведуваат близу 20 тони лук.