Читањето ве прави подобар лидер! Топ 5 научно докажани причини зошто читањето е добро за вашата професионална кариера

Американскиот маркетинг експерт Џеси Висњовски истакна пет научно докажани причини зошто оние кои читаат напредуваат во својата деловна кариера.

Признава дека не сакал да чита во детството и раната младост, а првата книга ја прочитал на 20 години. Сепак, тој нагласи дека читањето е единствената активност која му помогнала да напредува во неговата деловна кариера. Почна како менаџер на мало, а сега е маркетинг менаџер во една од најголемите светски издавачки куќи.

Според Висњовски, во текот на својата професионална кариера ги сфатил многуте придобивки што ги носи читањето. Тој верува дека читањето е еден од најдобрите, најпристапните и најфлексибилните начини за подобрување на вашата кариера . Тој продолжи да нагласи зошто читањето е добро за професионална кариера.

Го намалува стресот

Тој истакна дека во вашата професионална кариера треба да научите како успешно да управувате со стресот, за да не шетате на работното место како „шпорет на притисок“ кој ќе експлодира пред вашите претпоставени или други вработени. Затоа тој предлага читање како начин за намалување на стресот.

Повикувајќи се на резултатите од едно од истражувањата, тој изјави дека со само шест минути читање дневно, нивото на стрес може да се намали за две третини . Тој посочи дека читањето, како средство за намалување на стресот, е подобро од слушање музика, пиење шолја чај или прошетка.

Затоа, следниот пат кога ќе бидете под стрес, наместо да посегнете по десерт, чаша вино или да врескате под перницата, посегнете по книга.

Полесно ќе заспиете

Понекогаш заспивањето може да биде полесно да се каже отколку да се направи. Висњовски истакна и дека истражувањата покажуваат дека читањето е еден од најдобрите начини да се подготвите за спиење, односно подобро ќе спиете доколку претходно сте читале, а не сте гледале телевизија.

Ги подобрува вештините за одлучување

Висњовски потсети дека возрасните во просек носат 35.000 одлуки секој ден. Се разбира, сакате тие да бидат добри одлуки. Јасно е колку е важно да се избегнуваат одлуки донесени врз основа на лоши информации, импулсивни одлуки или брзи одлуки. Но, читањето може да ви помогне да избегнете замки кога донесувате одлуки.

Тој го посочи истражувањето на научниците од Универзитетот во Торонто, според кое читањето фикција може да доведе до подобра обработка на информациите . Тој рече дека читањето белетристика ќе ви помогне да ја подобрите вашата способност за одлучување со тоа што ќе ја намалите потребата да донесувате брзи и ирационални проценки, бидејќи ќе бидете поотворени за двосмислени ситуации.

Читањето ве прави подобар лидер

Стереотип е дека луѓето кои читаат книги често избегнуваат контакт лице в лице. Но, Висњовски пишува дека тоа не е точно. Кога станува збор за подобро поврзување со луѓето, едно истражување покажа дека оние кои читаат само половина час неделно имаат посилно чувство на емпатија. Висњовски потсети дека способноста да се поврзете со други луѓе, да се ставите во нивна кожа е вообичаена вештина на читателите и најдобрите лидери.

Читањето ве прави попаметни

Тој изјавил дека мозокот е како мускул и затоа мора да го вежбате за да го одржите здрав. Така, читањето е одличен начин да останете ментално здрави.

– Размислете за тоа на овој начин: Ако не кревате тегови, вашите мускули ќе ослабат со текот на времето. Ако тренирате со тегови, ќе можете да ја подобрите својата сила. Истото важи и за вашиот мозок. Колку повеќе го вежбате мозокот, толку подобро ќе функционира. Така, не само што ќе ви помогне да научите нови работи, туку и ќе ја подобри вашата севкупна интелигенција, пишува Висњовски за деловниот портал The Muse.

Тој препорача да барате книга која ќе ви помогне да развиете вештини релевантни за вашата кариера. Тој потсети и дека читањето го подобрува вокабуларот. Тој изјави дека е грешка да се мисли дека книгите не се вредни во време на подкасти и курсеви.