Шведска и Финска го отфрлија предлогот на Турција за членство на нордиските земји во НАТО

0

Финска и Шведска бараат истовремено да се приклучат на НАТО, и покрај противењето на Турција на шведската понуда, изјавија премиерите на двете земји.

Турција неодамна објави дека можеби ќе го одобри членството на Финска во НАТО, но не и на Шведска.

Но, финскиот претседател Саули Ниинисто и министерот за надворешни работи Пека Хависто ја отфрлија идејата, велејќи дека безбедноста на двете нордиски земји е меѓусебно зависна, пренесува rel .

„Не ми се допаѓа оваа атмосфера, односно позицијата каде што Шведска е претставена како лошо дете во училницата. Јас не мислам така. Шведска ги презема сите неопходни чекори за влез во НАТО“, изјави финската премиерка Сана Марин.

Шведскиот премиер Улф Кристерсон рече дека земјата што ја предводи продолжува да се придржува до трипартитниот договор потпишан минатата година меѓу Шведска, Финска и Турција.

„Заедно го започнавме ова патување и ќе се придружиме“, рече Кристерсон.

Инаку, Турција неодамна зазеде цврст став по протестите против турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган и палењето на Куранот во Стокхолм.