Шест работи што треба да ги знаете за турскиот изборен систем

0

Гласачите во Туркије претседателот го избираат преку систем во два круга, додека пратениците се избираат преку пропорционален систем на застапеност.

1. Изборниот систем на Туркије е мешовит систем, комбинација на пропорционална застапеност и мнозинско гласање. Концептот на пропорционална застапеност овозможува бројот на пратенички места на една политичка група или партија во законодавното тело да се определи според бројот на освоени гласови. За претседателските избори важи правилото на мнозинство гласови и тоа едноставно значи добивање на повеќе од половина од сите гласови.

2. Систем со две гласања: На едното гласање се избира претседател, а другото гласање е наменето за избор на пратеници од секоја изборна единица.

3. Услов за изборен праг: За влез во парламентот, политичката партија мора да добие минимум 7 отсто од гласовите на национално ниво, според новиот изборен закон усвоен во април минатата година. Законот дозволува формирање на сојузи меѓу различни политички партии. Затоа, која било партија може да биде во можност да обезбеди место во парламентот ако формира сојуз кој заедно добива над 7 отсто од гласовите во која било област во Туркије.

4. Изборни единици: Ширум Туркије има 87 изборни единици. Бројот на пратеници кои ја претставуваат секоја област (изборна единица) варира врз основа на соодносот на населението. На пример, Истанбул има 98 пратеници бидејќи е најнаселен град во земјата, а Анкара има 36 пратеници, додека областите Тунџели и Бајбурт имаат само по еден.

5. Систем на затворени листи: Затворените партиски листи значат дека одредени гласачи не можат да го менуваат редоследот на кандидатите.

6. Избор на претседател: Турските граѓани бираат претседател одделно од парламентот, користејќи го системот на мнозинство во двата круга. Ако ниту еден кандидат не освои мнозинство гласови во првиот круг, двата најдобри кандидати се натпреваруват во втор круг од гласањето каде еден кандидат треба да добие повеќе од 50 отсто од гласовите за да биде избран.

TRT Балкан