Шефот на разузнавањето на ИДФ презеде одговорност за неуспехот на разузнавањето

– Шефот на разузнавањето на израелските одбранбени сили (ИДФ) изјави дека тој е виновен за разузнавачките неуспеси што доведоа до тоа Хамас да го изврши својот огромен напад врз Израел на 7 октомври.

Во писмо до војниците, генерал-мајор Ахарон Халива напиша: „Управата за воено разузнавање, под моја команда, не успеа да предупреди за терористичкиот напад извршен од Хамас“.

– Не успеавме во нашата најважна мисија и како началник на Управата за воено разузнавање ја носам целосната одговорност за неуспехот, истакна тој.

Халива наведе дека ќе има „длабока и сеопфатна“ истрага, но единствената задача на ИДФ сега е „да возврати и да победи“.

Содржината на писмото е објавена во израелските медиуми.