Шок: Најдобриот ракометар во светот се повлекува од ракометот, ја има болеста на новото време

Микел Хансен страда од стрес и реши да се повлече од ракометот.

Светот на ракометот беше шокиран од веста од данскиот клуб Алборг. Микел Хансен, еден од најдобрите ракометари на сите времиња, реши да го напушти ракометот.

Хансен реши да се пензионира на неодредено време, но прашање е дали некогаш ќе се врати. Познатиот 35-годишен дански ракометар страда од стрес, па решил дека тоа е најдобро за него.

„Во договор со потесното семејство, лекарите и ракометниот клуб од Алборг, Микел Хансен денеска се јави со симптоми на стрес. Ова доаѓа како стресна реакција на исклучително тешката година за Микел.

Тоа беше напорна година за Микел, со неговото прво згрутчување на крвта во пролетта 2022 година, преселувајќи се со семејството во Данска по десет успешни години во странство, како и огромната потрошувачка и фокусирање на него во текот на есента во врска со преселбата во Алборг, а заврши со Светското првенство во 2023 година“, изјави Јан Ларсен, директорот на клубот.

„По враќањето дома од финалето на СП, се покажа дека чашата е полна и заедно го направивме единствениот правилен избор, каде фокусот е целосно на Микел да ја добие потребната време и професионална поддршка за закрепнување. Во моментов нема дополнителни информации за ситуацијата на Микел Хансен и бараме од медиумите и другите да му дадат мир на Хансен и неговото семејство што им е потребен и да се воздржат од контактирање со нив“, додаде Ларсен.

Стресот е болест на новото време. Сè повеќе познати спортисти, актери и разни ѕвезди страдаат од стрес предизвикан од напорниот начин на живот и огромниот притисок на секојдневието.