ШТО ВЕЛАТ ПОДАТОЦИТЕ?- Истражувањето открило кога се случуваат најголем број фатални срцеви удари

Новото истражување утврди кога се случуваат најголем број фатални срцеви удари. Овој тип на срцев удар е познат како СТЕМИ.

Имено, Британската фондација за срце објави дека најверојатниот срцев удар се случува на почетокот на неделата. Секако, најголемите шанси за СТЕМИ се случуваат во понеделник.

„Сега треба да откриеме што ги прави поверојатно срцевите напади во одредени денови. Ова може да им помогне на лекарите подобро да ја разберат оваа смртоносна состојба за во иднина да можеме да спасиме повеќе животи“, рече лекарот Нилеш Самани.

Некои податоци сугерираат дека ова може да биде поврзано со стрес и нарушен циклус на спиење.

„Ова веројатно се должи на стресот од враќањето на работа. Зголемениот стрес доведува до зголемено ниво на кортизол, хормонот на стресот, кој е поврзан со поголем ризик од срцев удар“, вели кардиологот Џек Лафан.

За целите на ова истражување, биле анализирани податоци за 10.528 пациенти низ Ирска, кои биле примени во болница помеѓу 2013 и 2018 година.