ШТО ДОКОЛКУ ЕДЕН ОД НИВ ИЗЛЕЗЕ ОД ТРКАТА ИЛИ УМРЕ ПО ИЗБОРИТЕ? Судски процеси и здравствени проблеми ги мачат Трамп и Бајден

Според Гласот на Америка, Доналд Трамп е на пат уште еднаш да ја добие номинацијата на својата партија, а потоа повторно да се натпреварува со демократот Џо Бајден на претседателските избори во ноември.

Се вели дека, сепак, изборната трка е проследена со сомнежи поврзани со правните процеси против Трамп, и возраста на двајцата кандидати, па се поставува прашањето – што ако еден од кандидатите биде принуден да се откаже од трката.

Поранешниот претседател Доналд Трамп е обвинет по 91 точка во четири кривични случаи, а тој се соочува со најмалку едно судење во текот на годината. Здравствените проблеми би можеле да го погодат претседателот Џо Бајден кој има 81 година. Претседателот верува дека јавноста повеќе зборува за неговата возраст отколку за онаа на Трамп.

„Насловите во медиумите – Годините на Бајден се голем проблем. Сепак, оние на Трамп не се“, истакна тој.

Трамп, кој има 77 години, исто така може да страда од здравствени проблеми.

Доналд Трамп

Но, што ќе се случи ако некој од нив умре или онеспособи пред ноемвриските избори?

Ако тоа се случи пред партиските конвенции, некои држави може да ги продолжат роковите за партиски избори за да дозволат повеќе кандидати да влезат во трката.

Победникот на партиските избори официјално се објавува на партиските конвенции. Републиканците ќе го одржат своето во јули, а демократите во август. Доколку фаворитот испадне од трката и ниту еден кандидат не освои мнозинство, делегатите можат да номинираат некој друг.

„Тие делегати би имале голема слобода да преговараат, да изберат некого, можеби некој што дури и не се кандидирал за функција . Но, учесниците на конвенцијата имаат задача да одлучат кој е кандидат на Републиканската или Демократската партија“, објаснува Џон Фортие, аналитичар во Институтот Американ Ентерпрајс.

Во случај кандидатот да се откаже од трката по конвенцијата, партиите повторно ќе ги соберат делегатите за да изберат замена, која не е загарантирана да биде кандидат за потпретседател.

По изборите, процесот е сличен. Дури и ако Бајден победи и не може да биде претседател, неговиот потпретседател, Камала Харис, нема автоматски да биде замена, а електорите повторно би гласале.

Но, што ќе се случи ако избирачите не можат да се договорат?

„Во тој момент, изборите ќе бидат префрлени во Претставничкиот дом и ќе се одлучува таму, доколку ниту еден кандидат не може да освои мнозинство. Тоа би значело дека дојдовме до ситуација со која не сме се соочиле неколку стотици години“, вели Мајкл Торнинг од Центарот за двопартиска политика.

Ако новоизбраниот претседател умре откако Конгресот ги потврди изборните резултати на 6 јануари, новоизбраниот потпретседател ќе биде инаугуриран за претседател.

Секое од тие сценарија може да стане крајно комплицирано и непријатно, а процесот може да заврши на суд, особено ако се оспорат изборните резултати. И како што виде земјата со упадот во зградата на Конгресот од страна на поддржувачите на Трамп на 6 јануари 2021 година, може да има уште еднаш крвави немири.