Што значи кога во февруари е сончево и топло? Народот верува дека ова ќе се случи ако е топло во најстудениот месец (фото)

0

Февруари е посебен месец – краток, колеблив и неодлучен, а кај народот познат по прекарот „сечко“. Не за џабе нашите антички предци го толкуваа времето врз основа на настаните во природата.

февруари

Кога станува збор за месец февруари, календарот за народната временска прогноза и денес е прилично точен! Погледнете и уверете се:

  • Ако убавото време во февруари ги ,,мами” мувите, во март сите ќе се задушат;
  • Старите велат дека е подобро во февруари да се види гладен волк во полето, отколку човел во маица;
  • Ако мачката се уморува на февруарското сонце, во март повторно ќе биде стуткана покрај шпоретот;
  • Ако на празникот Евтимиј процветаа цвеќиња, тогаш на Цветници ќе има мраз!
  • Ако врне дожд на Свети Трифун, сливата ќе даде многу плод таа година;
  • Доколку грее сонце и топлото време на Сретение Господово, зимата ќе биде пролонгирана и во март сигурно ќе има снег…

Во февруари свети Трифун и дрвјата почнуваат да лачат сокови, а за да биде што поквалитетно дрвото, се сече до Свети Трифун, за да не го нападнат црви.

За февруари има и многу народни верувања, а оние кои се родени во овој месец носат посебни симболи… Кој е роден во февруари треба да знае дека тој е и најсреќниот месец во годината . Тогаш сè ќе му оди добро и ќе има многу напредок.

Родените во февруари лесно учат, па често стануваат познати личности и интелектуалци. Сакаат да патуваат и да запознаваат нови луѓе. Опасноста ги демне токму во нивните умови, треба да внимаваат да не се гордеат. Кога станува збор за здравјето, ќе страдаaт од нозете, очите и забите. Февруари е важен месец и за оние кои имаат намера да се венчаат во текот на овој месец…

– Кога птиците ќе почнат да се парат во февруари, не се венчајте, туку плашете се од својата судбина.