Ѓорѓиевски: Казната нема да се плати, има одлука од 2005 година со сите општини кои можат да депонираат отпад во НП „Дрисла“

 Градоначалникот на општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски на денешната прес-конференција одржана во просториите на општината рече дека нема потреба од никаков договор за одлагање на отпадот во Јавното претпријатие „Дрисла“. и покажувајќи фактури од блиското минато, како се фрла отпадот на депониите, нагласи дека нема потреба од никаков договор што беше спомнат, туку тоа е одлука донесена во 2005 година каде се наведени сите општини кои можат да депонираат отпад во секое време. во ЈП „Дрисла“, и затоа нагласи дека за оваа казна нема да се плати ниту денар од џебот на граѓаните и од буџетот на оваа општина, бидејќи, како што рече, оваа казна нема основа.

„Откако некои камиони се наполнија со отпад, отпадот по логиката на работите отиде во единствената регионална депонија за која за депонирање на истиот отпад нема потреба од никаков договор што го споменуваат бидејќи има Одлука и ова е на располагање. до јавноста, добиен во 2005 година, каде се наведени сите општини кои во секое време можат да депонираат отпад кај ЈП „Дрисла“, а за ова треба да се направи мерење на отпадот и да се обработи фактура за истиот и да се уплати на нив“, рече Ѓорѓиевски.

Тој потсети дека додека камионите од Кисела Вода и Сопиште биле спречени да фрлаат отпад во „Дрисла“, на други возила, меѓу кои и возила со странски регистарски таблички, им било дозволено да влезат во депонијата.

Тој изјави и дека депонијата „Дрисла“ се наоѓа во дел од Сопиште и дел од општина Студеничан, општини кои се надвор од границите, но и од властите на град Скопје.

На новинарско прашање зошто казната е напишана само за општина Кисела Вода, а не и за општина Аеродром, Ѓорѓиевски одговори дека камионите им се во вода и дека во низата имало неколку камиони.

„Нашите камиони беа првите, вторите од општина Сопиште. Казни се изречени и за општина Сопиште 50 и не знам колку илјади евра и 86 или 84 илјади евра се изречени на Кисела Вода за фрлање отпад на јавни површини“, одговори тој.

Ѓорѓиевски предупреди дека ќе се разгледа можноста за поднесување кривична пријава, но не даде точен одговор дали таа кривична пријава ќе биде упатена до институциите, во случајов ЈП „Комунална хигиена“ и до Град Скопје или да се обрати лично на лицата за кои сметаат дека се одговорни за тоа прашање.