Јанша ги повика Словенците легално да се вооружат; Ѓаволот ја однесе шегата

Поранешниот словенечки премиер Јанез Јанша го коментираше воведувањето полициски контроли на границата со Хрватска и Унгарија и ги повика Словенците легално да се вооружат, бидејќи, како што наведува, „ѓаволот ја презел шегата“.

„Ѓаволот ја одзеде шегата. Вооружете се. Законски“, напиша Јанша на социјалната мрежа Х.

Тој додаде дека паметните го разбрале повикот, а другите, вели, „ќе им веруваат на премиерот Роберт Голоб, Поклукар и Шарац дека се способни да ја заштитат Словенија, а и нив лично во случај на терористички напади“.

Јанша изјави дека станува збор за државни функционери кои, како што вели, од јуни ги игнорираат повиците на неговата Словенечка демократска партија (СДС) да свика Совет за национална безбедност за да разговара за мерките за спречување на илегалната миграција и управување со безбедносните ризици.

Официјална Љубљана од петокот на полноќ воведе зголемени полициски патроли на граничните премини кон Хрватска и Унгарија. Како што беше најавено претходно, оваа мерка треба да важи 10 дена, но со можност да биде продолжена.

Ја урнаа оградата, а сега кога панично воведуваат контрола на границата со соседите, само го пренасочуваат протокот на илегалци од патиштата кон вагоните“, напиша Јанша и го повика министерот за одбрана Марјан. Шарц за, како што наведе, водење на одделот како „реалити шоу“.

„Притисокот на масовната илегална миграција радикално го уништува постоечкиот начин на живот во ЕУ и ги зајакнува милитантните, протерористички јадра во европските престолнини. Некогаш безбедните и успешни градови бележат невиден пораст на криминалот. За жал тука е вклучена и Љубљана“, изјави Јанша и додаде:

„Последниот упад на палестинските терористи во Израел уште еднаш потврди колку е важно народот да биде добро и легално вооружен.

Јанша тврди дека три работи се јасни:

„Дека веројатно може да очекуваме влошување на безбедносната состојба, дека сегашната гарнитура не е ни приближно способна за навремени проценки, подготовки и дејствување, дека секој е должен да направи се што е можно во рамките на уставниот поредок за да го заштити своето семејство. и татковина“, пренесува Танјуг.