Јапонските научници тврдат дека ова е најдобриот лек за несоница

Интернетот е полн со различни совети за подобар сон, а еден од нив сега е ставен на тест и резултатите од истражувањето можат да му помогнат на секој кој има проблем да заспие.

Милиони луѓе со несоница се колнат во топла купка пред спиење како лек кој ќе им помогне да имаат добар сон, а сега научниците го пронајдоа оптималното време што треба да го поминат на капење за да се осигураат дека методот функционира.

Туширањето или капењето помалку од 15 минути го нема истиот ефект. Експертите од јапонскиот универзитет Кјушу го измериле квалитетот на сонот кај 23 мажи и жени. Резултатите објавени во Журналот за физиолошка антропологија покажуваат дека опуштањето во топла бања 15 минути или повеќе, неколку часа пред спиење, помага побрзо да заспиете и ги намалува шансите да се разбудите во текот на ноќта.

Секој трет човек во Велика Британија редовно доживува проблеми со спиењето. Се смета дека несоницата ја чини економијата околу 34 милијарди фунти годишно поради изгубена продуктивност. NHS секоја година дистрибуира апчиња за спиење во вредност од околу 50 милиони фунти на оние со проблеми со спиењето.

Испитаниците кои се капеле заспале во просек за 12 минути

Во новата студија, на волонтерите им беше кажано да се истушираат брзо, кратко капење или долго да се киснат во топла вода 15 минути или повеќе, најмалку 90 минути пред спиење, повеќе навечер. Температурите им биле мерени пред и по капењето, а потоа и пред спиење. Во меѓувреме, сензор за движење на нивниот зглоб следеше кога тие заспаа.

Резултатите покажале дека по долго киснење во бањата, испитаниците заспале во просек за 12 минути. Меѓутоа, на оние кои кратко киснале им биле потребни 16 минути, а на оние кои се туширале дури 20 минути за да заспијат.

Научниците веруваат дека долгите бањи се поефикасни бидејќи ја зголемуваат телесната температура за околу 0,9 °C, додека туширањето или краткото киснење ја зголемуваат температурата за само 0,3 °C. Тие тврдат дека е исклучително важно овие долги капења да се случуваат барем час и половина пред спиење за телото да има доволно време да се олади и процесот да биде успешен.

„Поголемиот пад на температурата по капењето се чини дека е важен за подобрување на сонот. Нашите наоди сугерираат дека големината на зголемувањето на телесната температура од долгото капење е тесно поврзана со леснотијата на заспивање“, пишуваат истражувачите во извештајот.