Јапонците можат цел ден да го поминат на сонце со помош на една работа: Традиционалниот трик за +40 степени

Во земјата на изгрејсонцето, топлината е многу понеподнослива. Иако летото во Јапонија  е создадено за забава и одмор, секој што ја посетил оваа земја во текот на летната сезона може да ви каже дека најголемиот проблем е високата влажност, речиси задушувачка.

Јапонија е остров, што ја прави исклучително влажна земја во текот на летото. По високите температури, најтешко е да се издржи високата влажност, која речиси се лепи за вашата кожа.

Секако, Јапонците имаат одличен трик кој го користат за да се заштитат и да можат нормално да се движат по улица и да ги извршуваат секојдневните работи. Одговорот, како и секогаш, лежи во традицијата.

Кога патувате во Јапонија, ќе видите дека многу продавници, како во продавниците за сувенири, така и на разни пазари, продаваат карактеристични мали крпи со различни дезени. Тие се крпи „тенугуи“ направени од памук.

Крпите се за бришење пот – тоа е екстремно влажна земја, до тој степен што дури и кога ќе излезете од студен туш и пред воопшто да почнете да ја облекувате облеката и гардеробата, повторно се потите. Никој не сака да оди на места испотен, па Јапонците на крајот добија навика секогаш да носат мала крпа со себе за да ја исушат потта.

Се носат под капа, па Јапонците така се кријат од сончевите зраци, можат да се врзат околу вратот и на тоа место да собираат пот, а некои сакаат да ја натопуваат и да ја носат влажна за ефект на ладење. Се разбира, Јапонија модернизираше сè, па не е чудно што се продава пешкир, т.е. марама за вратот со вграден прилагодлив ефект на ладење!

Марама или пешкир натопени во ладна вода, а потоа исцедени околу вратот исто така многу помагаат при ладење. Така, се ослободува рефлексната зона на вратот, каде што се концентрирани крвните садови. Тоа можеме да го видиме и кај професионалните спортисти, кои на паузите на натпреварите ставаат оладена крпа околу вратот.