Јужноафриканците бараат од Велика Британија да го врати дијамантот вметнат во круната на Чарлс III

0

Јужноафриканците ја повикуваат Велика Британија да го врати најголемиот дијамант на светот, познат како Ѕвездата на Африка, поставен во кралскиот жезол на кралот Чарлс Трети што се одржа на неговото крунисување во саботата.

Дијамантот од 530 карати бил откриен во Јужна Африка во 1905 година и ѝ бил претставен на британската монархија од страна на колонијалната влада на земјата, која тогаш била под британска власт.

Сега, среде глобалниот разговор за враќањето на уметничките дела и артефактите ограбени за време на колонијалните времиња, некои Јужноафриканци бараат дијамантот да се врати.

Официјално познат како Кулинан I, дијамантот во жезлото е исечен од дијамантот Кулинан, камен од 3.100 карати ископан во близина на Преторија.

Помал дијамант исечен од истиот камен, познат како Кулинан II, е пронајден во царската државна круна што ја носеле британските монарси на церемонијални прилики. Заедно со жезолот се чува со останатите накит на круната во Лондонската кула.

Реплика на целиот дијамант Калинан, кој е со големина колку машка тупаница, е изложена во Музејот на дијаманти во Кејп Таун, пишува France24.