ЌЕ ИГРА ФУДБАЛ- Роботот АРТЕМИС патува во Париз на Робо Купот(ВИДЕО)

0

Универзитетот во Калифорнија разви хуманоиден робот наречен ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability), кој ќе отпатува во Бордо, Франција за да учествува на фудбалскиот натпревар RoboCup.

Станува збор за робот со одлична рамнотежа при одење на нерамна земја, кој може да трча и да ги крене двете нозе од земјата при движење. Професорот Денис Хонг рече дека ова е првиот робот од ваков вид.

Главната иновација која е дел од роботот се неговите актуатори, односно машини кои користат енергија за да прават движења и се специјално дизајнирани да функционираат како биолошки мускули. За разлика од цврстите актуатори контролирани од позиција што ги користат повеќето роботи, тие се „натоварени“ и контролирани со сила.

Роботот ARTEMIS е развиен како хуманоиден робот за општа намена, а е резултат на работата на истражувачите од Лабораторијата за роботика и механизми на Универзитетот во Калифорнија. Оваа лабораторија е фокусирана на двоножно движење по груб терен.

Новиот робот може да трча, да скока и да оди на нерамен и нестабилен терен, тежи нешто повеќе од 38 кг и е висок 142 см, а дури и кога ќе се оттурне може да одржува стабилност.

Според истражувачите, ARTEMIS преминал 2,1 метар во секунда за време на лабораториските тестови, што го прави најбрзо одење хуманоиден робот во светот. Се верува дека тој е само третиот хуманоиден робот во целина и првиот што е создаден во академска средина.

Фактот дека актуаторите на ARTEMIS се напојувани со електрична енергија, наместо хидраулично контролирани со помош на варијации во притисокот на течноста за да предизвикаат движење, е уште еден значаен напредок.

Бидејќи хидрауличните системи се познати по протекување течности, тие се електрично „почисти“ и работат потивко и поефикасно од оние со хидраулични активатори.

Студентите го тестираа роботот за време на рутински прошетки низ кампусот за да го подготват за Робокупот, а сега темелно ќе ги проценат неговите способности за трчање и фудбал.

Инаку, RoboCup е меѓународна научна конференција на која роботите ги демонстрираат своите способности во различни категории.