Ќичук: Има надворешни фактори кои не сакаат Бугарија и Северна Македонија да имаат добри односи

 Има надворешни фактори кои не сакаат Бугарија и Северна Македонија да бидат во добри односи. Тоа се луѓето кои не сакаат РМВ да биде дел од Европската Унија. Тоа се луѓето кои не сакаат нашата земја да има влијание, бидејќи ветото значи дека Бугарија нема пријатели на Балканот, во ЕУ, изјави европратеникот Илхан Ќичук за „БТВ“.

Тој е категоричен дека мора да инсистираат да има владеење на правото и високи демократски стандарди во Северна Македонија.

„Додека не се признаат правата на луѓето кои се сметаат за Бугари, тензиите ќе продолжат“, вели Ќичук.

Неопходно е, додаде, да се поттикнат сите обиди за намалување на тензиите, а тоа не се однесува само на бугарската држава, туку и на Скопје. Мора да се најдат решенија за проблемите.

Ќичук нагласи дека Бугарија е во Европската унија веќе 17 години и, како што вели, не може да биде вклучена во блокот за важни теми, вклучително и обезбедувањето воена помош за Украина и клучните реформи во ЕУ.

 Има надворешни фактори кои не сакаат Бугарија и Северна Македонија да бидат во добри односи. Тоа се луѓето кои не сакаат РМВ да биде дел од Европската Унија. Тоа се луѓето кои не сакаат нашата земја да има влијание, бидејќи ветото значи дека Бугарија нема пријатели на Балканот, во ЕУ, изјави европратеникот Илхан Ќичук за „БТВ“.

Тој е категоричен дека мора да инсистираат да има владеење на правото и високи демократски стандарди во Северна Македонија.

„Додека не се признаат правата на луѓето кои се сметаат за Бугари, тензиите ќе продолжат“, вели Ќичук.

Неопходно е, додаде, да се поттикнат сите обиди за намалување на тензиите, а тоа не се однесува само на бугарската држава, туку и на Скопје. Мора да се најдат решенија за проблемите.

Ќичук нагласи дека Бугарија е во Европската унија веќе 17 години и, како што вели, не може да биде вклучена во блокот за важни теми, вклучително и обезбедувањето воена помош за Украина и клучните реформи во ЕУ.