„ЏИПИНГ ЕВТИНО ГО „КУПУВА“ ПУТИН КАКО ШТО ЕЛЦИН ГО КУПИ МИЛОШЕВИЌ ВО 1999 година“ Конфликтни експертски анализи по посетата на Си Џинпинг на Русија

0

Привршува историската, како што беше најавено, посета на кинескиот претседател Си Џинпинг на Русија, а се чини дека сите синоптичари и по третиот ден остануваат на своите ставови. Оние кои тврдеа дека тоа е протоколарна средба со цел Кинезите да профитираат од конфликтот во Украина, сега се радуваат и велат дека Путин останал со празни раце.

Други, кои навиваат за Русија, велат дека Кина недвосмислено избрала страна во конфликтот. И додека тие цврсто ги бранат своите упоришта, тие не спорат за една работа: Си Џинпинг покажа сила и најави дека Кина ќе земе поактивно учество во светските настани.

Кои се настаните што ќе следат, каков е заклучокот на крајот на краиштата, која беше целта на посетата на Си Џинпинг на Русија? Иницирани од овие прашања, зборуваа гостите во студиото, Дарко Обрадовиќ од Центарот за стратешки анализи и д-р Сања Арежина , авторка на книгата „Кина во Европа“.

Арежина ја коментираше важноста на споменатата посета на Русија.

– Важноста на оваа посета на Кина и Русија е иста за целиот свет. Оваа посета доаѓа во исклучително чувствителен момент кога е распишана потерница по рускиот претседател. Кина ја презеде улогата на одговорна голема сила, која Западот ја бара од неа со децении. Оваа посета требаше да биде извидување во однос на тоа што може да се направи, презентирајќи го неговиот план. Во оваа смисла, оваа посета е важна, бидејќи на оваа средба беа дадени инструкции, по што во иднина ќе следат одредени разговори со украинскиот претседател. Во наредниот период се очекува телефонски разговор меѓу кинескиот и украинскиот претседател – изјави Арежина.

– На 23 февруари апсолутното мнозинство во ОН повторно се определи за мир. Кина имаше можност да бара и да се залага за мир во ОН. Тие не го направија тоа, туку отидоа на гости. Оваа посета е штета за меѓународниот углед на Кина. Нивната состојба е се полоша и полоша и тие работат на нивна штета. Не склучија мировен договор. Си Џинпинг евтино го „купува“ Владимир Путин како што Елцин го купи Милошевиќ во 1999. Тоа е моменталната позиција на рускиот претседател Владимир Путин, кој ќе војува со Европа до последниот Русин – рече тој и додаде:

– На кинеските медиуми нема збор за војна, туку за криза. И ако сте голема сила, треба да проектирате влијание во меѓународните односи. Апсолутно ви е јасно дека нивните намери не се да ја завршат војната, туку да ја пролонгираат војната за трошење, надевајќи се дека тоа ќе го отвори патот кон Јужното Море и Пацификот – мислењето на Обрадовиќ.

Арежина смета дека не е неопходно да се групираат земјите во одредени блокови, бидејќи нема да остане ниту една неутрална земја која може да посредува во актуелните и потенцијалните нови конфликти.

– Кина се залага за движењето на неврзаните и таа и денес функционира на таа основа. Дали таа навистина ќе успее да посредува меѓу овие две држави е под знак прашалник. Ќе видиме што ќе се случи – рече таа и даде увид во односот меѓу САД и Кина.

– На САД не им се допаѓа солидарноста меѓу Русија и Кина, бидејќи тоа го оневозможува западниот блок да биде спротиставен од две моќни држави, а Русија и Кина не ги сакаат глобалните безбедносни сојузи предводени од САД. Секоја од страните има свои интереси кои ѝ ги наметнуваат на другата страна и на тој начин САД преку санкции го спречуваат партнерството на Русија и Кина – рече Арежина.