Дали знаете зошто стјуардесите седат на раце? Повеќето луѓе се изненадени

Сигурно многу пати сте се запрашале зошто стјуардесите седат на раце кога авионот полетува од пистата…

Подигнувањето до облаците понекогаш може да доведе до проблеми. Но, кога има проблеми, заземањето на оваа позиција е корисно за стјуардесите.

Дали некогаш сте се запрашале зошто членовите на кабината седат на раце за време на полетувањето и слетувањето?

Во видеото кое има најмногу прегледи, 29-годишната Лим ги откри тајните на фасцинантните безбедносни процедури што ги следат таа и нејзините колеги за да го намалат ризикот од телесни повреди во итни случаи.

– Оваа поза вклучува цврсто врзување на безбедносниот појас, право седење, седење на раце – дланките нагоре, палците спуштени и рацете опуштени, како и ставање на стапалата рамно на подот

Целта е да се задржи телото во цврста положба, така што ако се случи непланирана итна ситуација, телото да биде помалку оштетено, објасни Хени.

Лим и нејзината колешка демонстрираа необично држење на телото, прицврстувајќи се на нивните седишта и ставајќи ги рацете под нивните тела.

@_hennylim_ Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Ова го ограничува движењето на телото, така што има помали шанси за повреда доколку има проблем – објасни таа, додавајќи дека кабинскиот екипаж не седи само среде тешкотиите во воздухот.

– За време на тешкотиите ќе поминеме и тивка контрола, која не подготвува за вонредна ситуација при секое полетување и слетување. Ова вклучува да се биде свесен за опремата за итни случаи, проверка на вратите, слушање команди и забележување на какви било визуелни знаци надвор од авионот, рече Лим.

И додека корисниците на TikTok беа збунети од објаснувањето, некои сочувствуваа со екипажот во кабината поради „страшниот“ стрес од постојаното подготвување за несреќа.