Дерматологот открива: Проверете го здравјето на срцето со овој брз тест

Болестите на срцето и кардиоваскуларниот систем се меѓу водечките причини за смрт во многу земји во светот.

Значи, забележувањето на какви било знаци за предупредување може да биде заштеда на живот. Иако некои симптоми на срцеви проблеми се многу очигледни, како што се болката во градите и остар здив, има и посуптилни.

Дерматологот Даниел Сугаи предупреди дека кај лицата со срцеви заболувања може да се развијат палки, што значи дека врвовите на прстите стануваат се поголеми и пошироки, а ноктите се искривуваат надолу.

„Ова е загрижувачки знак што предупредува на заболувања на срцето и белите дробови, вклучително и карцином на белите дробови“, рече тој за Титок.

За да проверите дали имате прсти со клубови, треба да ставите два спротивни прсти заедно. Се појавува отвор во форма на дијамант помеѓу здравите прсти.

Скршените прсти се поврзани со срцеви заболувања поради ниските нивоа на кислород во крвта, што може да се случи ако срцето не може правилно да пумпа крв низ телото. Исто така, значи дека може да укаже на карцином на белите дробови или друга состојба.

Други знаци на срцеви заболувања за кои треба да се внимава вклучуваат болка во градите, отежнато дишење, болка низ целото тело, чувство на слабост и гадење.

@drspf Skin, hair and nails definitely mirror our overall health #dermatology #drsugaiskincare #nailchange #lungcancer #diabetes #psoriasis #nailclubbing ♬ Love Is Gone (feat. Dylan Matthew) (Acoustic) – SLANDER, Dylan Matthew