Швајцарците градат голем аква парк на Златибор

Иако многумина можат да ја оспорат претераната урбанизација и конкретизација во самиот центар, планината Златибор, без разлика на сите критики, е сè попопуларна.

Бројните туристичко-рекреативни содржини се неговиот адут за привлекување туристи, заедно со нереалната природна убавина што несомнено ја поседува. Раководителите на општина Чајетина сега одат чекор понапред, па се планира изградба на аква парк и на Златибор.

„Формирани се парцели за изградба на аква парк на Златибор, за што веќе имаме заинтересирани инвеститори од Швајцарија, според чии барања ги оформивме димензиите на тие парцели. Очекувам дека по објавувањето на овој оглас ќе продадете го тоа земјиште и следната година да почне изградбата на аква паркот Златибор парк“, потврди за Рина Арсен Ѓуриќ, претседател на Собранието на општините Чајетина.

Покрај аква паркот, во наредната година се планира и реализација на други големи инвестиции, кои исто така дополнително ќе придонесат за развој на туризмот на Златибор.

Предвидена е изградба на терен за голф и за реонот околу Рибничкото езеро, кое е и меѓустаница на Златната гондола, најави претходно претседателот на општина Чајетина, Милан Стаматовиќ.