144.156 лекари мобилизирани во регионот погоден од земјотресот во Туркије

Од подрачјето зафатено од земјотресите во други турски области се префрлени вкупно 17.868 повредени лица, од кои 953 со авиони, 327 по морски пат, а 16.588 со копнени возила на Брзата помош.

Турскиот министер за здравство Фахретин Коџа објави дека од другите турски области во зоната разорена од земјотресите се испратени 1.253 амбулантни возила, 6 амбулантни летала, 245 возила на Националниот медицински спасувачки тим (УМКЕ) и вкупно 6.596 припадници на УМКЕ и здравствени работници од Центарот за итни повици, заедно со 9.011 лекари.

Во регионот каде што се лоцирани вкупно 14.435 припадници на Националниот медицински спасувачки тим и здравствени работници од Центарот за итни повици, во здравствените установи работат вкупно 144.156 лица, од кои 18.022 лекари и 111.699 друг здравствен персонал.

Покрај тоа, од подрачјето зафатено од земјотресите во други турски области се префрлени вкупно 17.868 повредени лица, од кои 953 со авиони, 327 по морски пат, а 16.588 со копнени возила на Брзата помош.

TRT Balkan