3 ПРАВИЛА НА НЕВРОХИРУРГ ЗА ЗДРАВ МОЗОК: “За да избегнам Алцхајмерова болест, го прескокнувам појадокот 2 дена и се грижам за ОВА”

Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест се во пораст и доаѓаат како резултат на прекумерна употреба на паметни телефони и гаџети, но д-р Рахул Џандиал знае како да го одржи мозокот свеж

Неврохирургот д-р Рахул Џандиал е убеден дека зголемувањето на продуктивноста на мозокот не бара многу напор. За да го одржите вашиот мозок да работи како часовник во подоцнежните години, овој неврохирург верува дека треба редовно да ги правите овие 3 работи.

За подобра ефикасност на мозокот, д-р Рахул Џандиал предлага:

  1. Два дена без појадок

Денес, периодичното постење е во мода , но самиот пост не е ништо ново: многу светски религии ги повикуваат верниците периодично да постат . Џандиал верува дека ова е директно поврзано со функцијата на мозокот. Неодамнешните истражувања покажаа дека наизменичното постење помага да се расчисти умот и да се разбудат сетилата, а со тоа се подобрува функцијата на мозокот.

Двапати неделно, неврохирургот лично практикува периодично постење, кога вообичаено јаде од 9 до 17 часот , по што се префрла на чај и вода 16 часа, за да ја зголеми својата когнитивна продуктивност.

Научникот вели дека постот од 16 часа (во кој е вклучен и времето на спиење) ги зголемува природните фактори на развојот на мозокот , што придонесува за преживување и понатамошен развој на нервните врски. Тоа се невроните кои овозможуваат пренос на информации помеѓу различни области на мозокот и остатокот од нервниот систем на човечкото тело. Затоа, ако вашите неврони се здрави и работат со полн капацитет, податоците ќе се пренесуваат побрзо и попрецизно, а вие ќе бидете пофокусирани и полесно да ги обработувате и складирате информациите. И тоа води до подобрување на когнитивната функција.

Студијата на Институтот Џон Хопкинс покажа дека наизменичното постење може да му помогне на мозокот „ да го спречи развојот на невродегенеративни болести како што се Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест, истовремено подобрувајќи ја меморијата“.

Џандиал сугерира дека можете лесно да издржите 16 часа ако го прескокнете појадокот (што тој редовно го прави). Иако појадокот се смета за најважен оброк во денот, неврохирургот тврди дека оваа теорија се уште не е научно заснована.

Во понеделник и четврток пости 16 часа (главно е што овие денови не се следат), прескокнувајќи го појадокот, додека за време на ручекот ги внесува сите калории што му се потребни на телото.

Сепак, пред да почнете да практикувате интермитентен пост, неврохирургот ве советува да се консултирате со вашиот лекар. Затоа, лекарите не дозволуваат никаков пост за стари лица, трудници и деца. Покрај тоа, постојат ризици поврзани со екстремен пост и пост кој трае повеќе од еден ден.

  1. Длабоко дишење

За да го смирите вашиот ум пред да се справите со стресна работа или да решите тежок проблем, Џандиал советува 5 минути бавно и длабоко дишење . Така, научникот вели:

„Пред да одите да го видите вашиот шеф или да одите на работа, најдете место каде што можете полека да дишете низ носот со броење 4, потоа задржете го здивот неколку секунди и полека издишете, исто така, броете 4. “

Таквото „ медитативно дишење “, кое се повторува два пати на ден, ќе помогне да се смират невроните во вашиот мозок, што ќе ви овозможи да размислувате побрзо и покреативно. По ваквите вежби за дишење доаѓа врвната продуктивност.

Покрај тоа, Џандиал вели дека подобрувањето на нервните врски помеѓу различните делови на човечкиот мозок директно влијае на донесувањето одлуки , контролата на импулсите и концентрацијата.

  1. Вертикална положба

Џандијал повикува на повеќе стоење или одење на работа:

„Мозокот е дизајниран за телото во исправена положба, така што кога човек стои или оди, мозокот се снабдува со BDNF (невротрофичен фактор добиен од мозокот – во основа протеин).

Според Џандиал, на нашиот мозок му е потребен овој фактор, бидејќи овој протеин помага во одржување на здравјето на речиси 90 милијарди нервни клетки , што пак придонесува за подобар пренос на електрични сигнали меѓу нив и, според тоа, ја подобрува работата на целиот мозок.

Научникот вели дека исправената положба е еден вид лек за мозокот.

„Повеќето луѓе не сфаќаат дека на самиот почеток се опремени со вистинскиот „лек за мозокот“ за да му помогнат подобро да функционира“.