9 ЗНАЦИ НА ПАСИВНО-АГРЕСИВНА ЛИЧНОСТ: Изгледа безопасно, но ги нарушува односите, го користат ТОКСИЧНИ и манипулативни луѓе, затоа ВНИМАТЕТЕ!

Пасивно-агресивното однесување се дефинира како однесување кое е навидум безопасно, случајно или неутрално, но кое индиректно покажува несвесен агресивен мотив.

Многу луѓе прибегнуваат кон пасивна агресија кога сакаат да го изразат своето несогласување , протест, негативност, но тоа не можат отворено да го направат, на пример, директно да зборуваат за она што ги загрижува.

Всушност, изразувањето на вашето незадоволство преку пасивна агресија не е толку добар начин како што изгледа во тоа време. Не секој разбира што сакате да пренесете со таквото однесување, па пасивната агресија може само да ја загрози комуникацијата и односите.

Честата употреба на пасивна агресија ја користат отровни луѓе, луѓе склони на манипулации за да стигнат до својата цел, пишува Sensa.

Еве 9 знаци дека личноста е пасивно-агресивна:

  1. Човек често се жали на својот живот, но не вложува никаков напор да ја промени ситуацијата
  2. Тој се согласува да направи нешто за некого против негова волја, но потоа ја одложува работата или воопшто не ја работи.
  3. Ја прекинаа комуникацијата со тебе без објаснување (манипулација со тишина)
  4. Токсични комплименти кои те фалат и понижуваат во исто време („Видов дека ми ги миеш садовите. Бев изненаден“).
  5. Одложуваат кога треба да преземат одговорност за нешто.
гнев, кавга, расправија двојка
  1. Тие одговараат на вашите барања и потреби со сарказам
  2. Пасивно-агресивната личност може постојано да тврди дека не е лута или дека е добро – дури и кога е очигледно лута и очигледно грешат.
  3. Обвинувајќи ги другите – Тие обично користат фрази кои се обидуваат да ја намалат вашата важност, така што другата личност „ќе сфати колку греши“. На пример: „добро, да, на што се надевав сепак, морам да ги намалам моите очекувања“; „Јас сум главно небитна и никому не му е гајле за моето мислење“ итн.
  4. Негодете им на оние кои сакаат да имаат директен разговор – Пасивно-агресивната личност може да им замери на оние кои сакаат да водат директен разговор кога и самите се подготвени „да ги пуштат работите“. Можеби научиле додека растеле дека конфликтот е страшен, непредвидлив или незрел и дека емоциите мора да се проголтаат.

Доколку се препознаете во наведените ставки или препознавате блиска личност, тогаш важно е да работите на способноста да ги изразите своите чувства и емоции, а особено како да се ослободите од гневот, гневот и агресијата. Пасивно-агресивните луѓе можат да се обратат за помош кај квалификувана личност која може да им помогне да го променат нивниот пристап кон комуникацијата.