Apple и Google признаа: „Тие прислушаат“ и Push нотификации

0

Американскиот сенатор Рон Вајден, член на Демократската партија од сојузната држава Орегон, иницираше дебата во Сенатот, која ја разоткри досега непознатата практика според која Apple и Google соработуваат со властите.

Според неговото писмо упатено до Министерството за правда, двете компании можат да им дадат на владите, разузнавачките агенции и слични актери, како во САД, така и во други земји, информации за известувањата за „туркање“ на нивните корисници.

Овие податоци, како и други метаподатоци за употребата на телефони, мобилни мрежи, облак услуги, апликации и други телекомуникациски услуги, може да се користат во криминални истраги итн., без потреба да се слушаат разговорите на криминалците или да се пресретнуваат комуникациите.

Меѓутоа, прашањето за инстант известувања за „притисни“ досега никогаш не беше споменато во овој контекст, па сенаторот Вајден бара тие да бидат вклучени во редовните извештаи за транспарентност.

Известувањата „Push“ се доставуваат директно до екранот на телефонот преку услугата Push Notification Service на Apple на iOS или Google Firebase Cloud Messaging на Android, така што на патот од сопственикот на апликацијата до корисникот, тие мора да поминат низ системите на овие две компании.

Тие како посредници во тој случај имаат пристап до одредени податоци, а потоа – кога тоа ќе го побараат истражителите – им ги доставуваат.

Apple и Google индиректно потврдија дека споменатото „прислушување известувања“ навистина се случува.

Од „Епл“ велат дека до сега „не смееле да ја споделат таа информација“, но дека, по оваа иницијатива, ќе ја вклучат во своите извештаи. Од Google, пак, велат дека веќе ги вклучиле барањата за известување во извештаите, но заедно со сите други барања од владите ширум светот.

Ниту едното ниту другото не потврдија дали во иднина ќе се разделат целосно транспарентно, т.е. ќе дознаеме ли колку агенции за известувања ширум светот навистина можат да „прочитаат“.