Apple и Google се соочуваат со притисок да го отстранат TikTok од продавниците

0

Сенаторот Мајкл Бенет побара од Apple и Google „веднаш“ да го избришат TikTok од нивните продавници за апликации во писмо до извршните директори на компаниите, Тим Кук и Сундар Пичаи, во четвртокот.

Обидот на Бенет да го ограничи преземањето на апликацијата е само најновиот во се поголемата серија на акции на Конгресот за да се запре зафатената апликација во кинеска сопственост, пишува Телеграф.

Од јануари, републиканците и демократите ги повикаа своите колеги или претставниците на администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден брзо да воведат построги ограничувања за собирање податоци или забрана на апликацијата низ целата земја, наведувајќи ги нејзините потенцијални безбедносни ризици.

„Огромното влијание на TikTok и агресивното собирање податоци претставуваат специфична закана за националната безбедност на САД поради обврските на нејзината матична компанија според кинескиот закон“, напиша Бенет.

„Со оглед на овие сериозни и растечки грижи, барам веднаш да го отстраните TikTok од вашите соодветни продавници за апликации“