Pfizer е тужен во Тексас поради вакцини против корона

Канцеларијата на државниот обвинител на Тексас, Кен Пакстон, објави дека го тужела Pfizer.

Во центарот на тужбата е тврдењето на Pfizer дека нивната вакцина против коронавирус е „95% ефикасна“.

„Сојузот на Тексас ја обвинува компанијата за заблуда на јавноста со тврдења кои можат да „доведат до лажни претпоставки“ во врска со нејзиниот производ, што „благодарение на лажните толкувања на компанијата, доведе до огромно збогатување на компанијата“, според на текстот на документот што го објави Телетрејдер.

Фармацевтската компанија „создаде лажен впечаток дека вакцината обезбедува значително поголема заштита од Ковид-19 отколку што всушност правеше“ и се обиде да „цензурира поединци кои се обидуваа да шират вистинити информации што би ја загрозиле… нејзината тековна измама“, се вели во тужбата.