Активен Таг

празник

Вечерва е Стара Нова Година, а утре Василица и Обрезание Господово

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат

ВО ОВИЕ ЗЕМЈИ ОД СВЕТОТ Е ЗАБРАНЕТО ДА СЕ СЛАВИ БОЖИЌ – Кој ќе се обиде да го прекрши ова…

Во виорот на различни култури и религиозни верувања ширум светот, еден од најсветлите моменти во годината за многумина е Божиќ. Но, додека во многу делови од светот домовите блескаат во празничен сјај, а мирисот на печени костени и борови

ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЈАНИ ДЕНЕС ГО СЛАВАТ МИТРОВДЕН – Какво ќе биде времето денес, таква ќе…

Според црковниот календар, денес на 8. ноември 2023 година, МПЦ-ОА и верниците го слават Митровден, православен празник посветен на Димитриј Солунски.  Овој празник се смета за една од најголемите слави во Македонија и со него се

ДОКОЛКУ НА МИТРОВДЕН ИМА ДОЖД И МРАЗ ТОА ЗНАЧИ САМО ЕДНО – Кои се најпознатите народи верувања…

Според црковниот календар, на 8. ноември 2023 година, МПЦ-ОА и верниците го слават Митровден, православен празник посветен на Димитриј Солунски. Овој празник се смета за една од најголемите слави во Македонија и со него се

ДЕНЕС СЕ СЛАВИ ПЕТРОВДЕН – Според традиционалните верувања, една работа никако не смеете да ја…

Верниците и МПЦ-ОА денес го слават Денот на светите апостоли Петар и Павле. Овој празник кај народот е познат и како Петровден.  Свети Петар, првиот римски епископ, бил апостол, Христов ученик, за кого се верува дека Исус Христос му ги

ГОЛЕМА ТРАДИЦИЈА – Штип денес одбележува десет години од впишувањето на обичајот Ч’трсе на…

Штип денеска се одбележаа 10 години јубулеј од впишувањето на обичајот Ч’трсе како прво нематеријално културно наследство на листата на УНЕСКО. Зоран Малинов од Институтот за фоклор „Марко Цепенков“, кој ја изготвуваше документацијата