Активен Таг

Фатмир Бесими

Колумна на министерот за финансии – Фатмир Бесими: “Општествен консензус за просперитетна…

Колумна на министерот за финансии - Фатмир Бесими. Скопје - Во текот на годината којашто изминува редовно ѝ се обраќав на јавноста, читателите, преку моите колумни. Иако, признавам, пишувам многу екстензивно и детално, како економист

Фатмир Бесими: “Обезбедени 90 милиони евра поддршка за буџетските политики“

Министерството за финансии обезбеди 90 милиони евра од КфВ развојната банка за поддршка на буџетските политики со цел справување со предизвиците од кризата. Договорот за заем од КфВ банката за достапност на овие 90 милиони евра е потпишан

Фатмир Бесими: “Обезбедени над 700 милиони евра за развојни проекти и реформи од нашите партнери и…

Над 700 милиони евра се обезбедени средства за реализација на развојни проекти и реформи. Од Светска банка 93,8 милиони евра за развојни политики за одржливост и отпорност, 50 милиони евра од Француската развојна банка за зелени и

Фатмир Бесими: “Даночните работници имаат клучна улога во борбата со неформалната економија“

Јавните приходи се темелот на системот на јавни финансии, од чиј интензитет и динамика на наплата зависи испорачувањето на јавните услуги кон граѓаните и компаниите, а клучна улога во тоа имаат даночните работници, порача министерот за

ВИДЕО | ЗА ИЗБОРИТЕ ПРЕДВИДЕНИ ЕДНА МИЛИЈАРДА ДЕНАРИ – Фатмир Бесими информира дека почнатите…

За изборите догодина со Предлог-Буџетот за 2024-та се предвидени една милијарда денари или за секој циклус по 500 милиони денари, посочи денес министерот за финансии, Фатмир Бесими. Според него, планираните капитални инвестиции за време

Фатмир Бесими: “Испраќаме јасни сигнали за справување со инфлацијата која се намали од 19,8 проценти…

Политиките што ги спроведуваме како Влада во справување со ценовната криза се покажуваат преку намалување на инфлацијата која од 19,8 проценти во октомври сега е намалена на 6,6 отсто и тоа се јасни сигнали и кон граѓаните и кон бизнисот

Фатмир Бесими: “Земјите од Западен Балкан да се стават на брзиот пат кон ЕУ“

Денеска, на Меѓународниот ден на демократијата, се фокусираме на ЕУ интеграцијата, на итноста земјите од Западен Балкан да се стават на брзиот пат кон ЕУ. Во изминатите две децении се соочивме со многу искушенија кои ја нарушија довербата

“Европа ДА, Европа – СЕГА“ – Димитар Ковачевски, Фатмир Бесими и Јоханес Хан го отвораат…

Третиот Скопски економски и финансиски форум (СЕФФ) почнува денеска, а темата е „Европа – ДА, Европа – СЕГА“. Форумот ќе го отворат премиерот Димитар Ковачевски, министерот за финансии Фатмир Бесими и еврокомесарот за буџет Јоханес Хан.

Јованка Тренчевска: “Со антикризните мерки повеќе приходи во тек на зимата за ранливите категории“

Со антикризните мерки што се подготвуваат се разговара да има повеќе приходи во текот на зимскиот период особено во семејствата со ранливи категории граѓани, информира денес министерката за труд и социјална политика Јованка

Фатмир Бесими уверува: “Пари за субвенции за електрична енергија има и годинава во буџетот“

„Поддршката во вид на субвенции за ублажување на ефектите од енергетската криза ќе продолжи и годинава. Во буџетот се предвидени средства за оваа намена, со кои ќе се поддржат граѓаните, како и малите и средни фирми за намалување на