АЛАРМ ВО ТУРЦИЈА: Опасна РАДИЈАЦИОНА МАГЛА го покрива целиот регион, се формира ноќе, а се шири преку ден

Метеоролозите предупредија на радијациона магла која покрива многу региони во Турција, а возачите беа повикани да бидат крајно внимателни, според ТВ каналот Хабер Глобал.

– Регионалната управа за метеорологија на Дијарбакир соопшти дека маглата која веќе неколку дена се забележува во многу региони на Турција е радијациона магла. Возачите се предупредуваат да бидат особено внимателни при магливо време – се вели во соопштението на метеорологот.

Поради густата магла можни се прекини и несреќи во копнениот и воздушниот сообраќај .

– Бидејќи Турција е под влијание на висок притисок, особено на места каде што нема врнежи, површината на земјата и воздухот во близина на површината се ладат од светлосната струја на ветрот и ведрото ноќно небо. Дистрибуцијата на температурата овде е обратна. На пониско ниво, воздухот е студен и со зголемување на надморската височина температурата се зголемува и ако ладењето падне до точката на росење во воздухот, се формира магла. Во метеорологијата, тоа го нарекуваме зрачна магла. Маглата започнува ноќе и се зголемува напладне кога се загрева во текот на денот – изјави метеорологот Хумејри Бетул Акгул, а пренесува ТВ каналот Хабер Глобал.