Бендевска: Подготвуваме кривична пријава за Министерството за образование и наука

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација подготвува тужба за заштита од дискриминација против Министерството за образование и наука поради недостиг на учебници, изјави првиот човек на Комисијата, Весна Бендевска.

На денешната средба со граѓаните, претставници на граѓанскиот сектор и локалната власт во Струга, Бендевска рече дека комисијата работи на повеќе прашања за структурата на дисциплината, односно кога е засегната голема популација, како што е недостигот на учебници и не обезбедување бесплатен превоз за студенти и средношколци од средните училишта и приватните факултети.

Потенцирајќи бројки, таа рече дека се потребни вкупно 123 текстови, на 1 септември недостасуваат 46, како што нагласува, тоа е повеќе од една третина од текстовите во различни паралели на различни наставни јазици.

Токму поради оваа причина, Комисијата утврди дека кога нема учебник како основна алатка за реализација на наставно-образовниот процес, нема еднаков пристап до квалитетно образование во споредба со она што го имаат учебниците.