Босна го повикува НАТО да стационира војници во североисточниот дел на земјата

Распоредувањето на НАТО во округот Брчко ќе ги оневозможи плановите на босанските Срби за отцепување, вели босанскиот политичар.

Претседателот на Претставничкиот дом на Босна и Херцеговина во неделата го повика НАТО да распореди војници во самоуправната административна единица на округот Брчко во североисточниот дел на земјата.

Изјавата на Денис Звиздиќ дојде пред самитот на воената алијанса во главниот град на Литванија, Вилнус на 11 и 12 јули.

„Таквата одлука ќе го спречи, а потоа и трајно ќе го оневозможи проектот за отцепување што го започна Националното собрание на Република Српска (РС), еден од двата ентитета на Босна и Херцеговина“, рече тој на својот профил на социјалните мрежи.

Звиздиќ рече дека стационирањето на војници на НАТО во областа ќе ја елиминира една од најголемите опасности со кои се соочува Босна и Херцеговина.

Босна во април побара зголемување на бројот на војници во Силите на Европската унија – Операција Алтеа (ЕУФОР Алтеа), мировната мисија на ЕУ во земјата.

Операцијата Алтеа е воено распоредување во Босна и Херцеговина, која беше формирана во 2004 година за да го надгледува военото спроведување на Дејтонскиот мировен договор и да обезбеди безбедност во земјата.

Република Српска на крајот на јуни усвои закон со кој се поништува валидноста на одлуките на Уставниот суд на Босна и Херцеговина.

Претседателот на РС, Милорад Додик, во говорот рече дека одлуката ќе биде основа на независноста на ентитетот.

Меѓународно назначениот висок претставник Кристијан Шмит ги поништи одлуките донесени од ентитетот и изјави дека тие не можат да стапат во сила.

Собранието на ентитетот, сепак, одлучи да не објавува никакви одлуки донесени од Шмит во својот официјален весник.

Уставниот суд го сочинуваат тројца бошњачки, тројца српски и тројца хрватски судии.

За да се надмине кризата која настана откако двајца српски судии се повлекоа и еден од нив беше принуден да се пензионира, на 19 јуни беше донесена вонредна одлука за одржување на седница без учество на српски членови.

Додик, кој жестоко реагираше на ваквиот чекор на Уставниот суд да го отвори патот за негово функционирање без учество на српски судии преку промена на правилото, побара одлуката да се поништи.

Главните приоритети на Босна и Херцеговина се приклучувањето кон политичката и економската заедница на европските држави, како и во НАТО.