ВИДЕО | Поранешната гордост на ЈНА преживеа напад од моќна руска ракета! Погледнете како тенкот на Јосип Броз Тито што го користат Украинците ‘се враќа од мртвите’ откако бил погоден

Украински тенк М-55S преживеал напад од моќна руска ракета на почетокот на овој месец на линијата на фронтот кај областа Кремина во регионот Луганск, со умерена штета.

Ова го наведува Forbs, повикувајќи се на објави на социјалните мрежи објавени од екипажот на тенкот на кои се гледа оштетеното, но мобилно оклопно борбено возило од 36 тони „повратено од мртвите“.

Се вели дека е можно овој поранешен словенечки тенк всушност да е верзија на поранешниот советски тенк Т-55 надграден со израелска опрема од 90-тите години на минатиот век.

Овие тенкови беа гордост на поранешната Југословенска народна армија (ЈНА), а по распадот на земјата, дел од нив останаа во Словенија, а по почетокот на војната во Украина, властите во Љубљана решија да ги предадат на украинската Армија.

Forbs наведува дека украинската четиричлена тенковска екипа го должи својот опстанок на експлозивниот реактивен оклоп направен од израелска компанија, кој го покрива фронталниот дел од сите 28 тенкови М-55S што Украина ги доби од Словенија.

Се вели дека тој оклоп всушност е комбинација од челик и пластичен експлозив што се активира нанадвор кога ќе наиде на проектил што се движи со голема брзина.

Таа експлозија ја попречува експлозијата на дојдовниот удар и треба да го спаси резервоарот од големи оштетувања, што се случило во овој случај.

Сепак, се наведува дека оптиката, радио антените и другата чувствителна опрема не можат да ја преживеат таа експлозија, па затоа овој украински тенк избегнал целосно уништување, но на сметка на неговата способност да продолжи да се бори.

Forbs наведува дека украинските воени инженери би можеле да го поправат овој тенк или да ги искористат неоштетените делови за нешто друго.