(ВИДЕО) Прекрасна поларна светлина над кинескиот град

Овој феномен ги воодушеви туристите и фотографите кои во тој момент случајно се нашле на далечниот север на Кина.

По силната геомагнетна бура, спектаклот траеше од недела навечер до понеделник рано наутро во „Арктичкиот град“ Мохе и округот Џиагедаки во планините Голема Хингган, лоцирани во североисточната провинција Хеилонгџианг.

Аурорите видливи со голо око беа претежно црвени и зелени емисии, а тие го осветлија северниот дел на небото со блескав приказ на светлина и боја.

Ѕвездите што треперат и ледените санти што лебдат по реката Хеилонгџијанг, исто така, додадоа на пејзажот кој инспирира стравопочит.

Посетителите изјавија дека имале среќа да бидат сведоци на редок феномен.

„Се сретнавме со северната светлина првиот ден кога стигнавме овде. На почетокот имаше црвени аурори, кои избледеа околу половина час подоцна. Мислевме дека е готово, но потоа се појави зелена поларна светлина. Брзо ги извадивме телефоните и фотографиравме се што можеше да се види. Беше и страшно и многу убаво. Целото небо беше обоено црвено, а потоа стана зелено“, вели Џанг Јанжи, турист.

Аурора Бореалис е предизвикана од електрично наелектризирани честички кои влегуваат во магнетното поле на Земјата и се судираат со атомите и молекулите во атмосферата. Тие обично се појавуваат високо на ноќното небо во областите во близина на северниот и јужниот пол на Земјата, но може да се видат и во областите на средна и висока географска ширина кога се појавуваат силни геомагнетни бури.

Мохе, најсеверниот град во Кина, е барана дестинација за љубителите на фотографијата кои се стремат да ја фатат Северната светлина.

Градот од почетокот на оваа година неколку пати ја снимал Аурора Бореалис.