Големата петорка кон крајот на месецот ќе ја посети Србија

0

Големата петорка, во која се пратеникот на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, како и претставниците на претседателот на САД, Франција, Германија и италијанскиот премиер Габриел Ескобар, Емануел Бон, Јенс Плетнер и Франческо Тало, до крајот на месецот повторно доаѓа во посета на Србија, јавија белградските медиуми.

Се очекува теми на средбата да бидат усогласувањето на Србија со надворешната политика на ЕУ и воведувањето санкции против Русија, како и спроведувањето на Охридскиот договор склучен на 18 март годинава.

Членовите на големата петорка ја посетија Србија на 20 јануари по повод следната рунда дијалог меѓу Белград и Приштина, а тема на разговор беше француско-германскиот план, кој подоцна беше договорен во Охрид.