ДАЛИ Е ОПАСНО НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ ДА СЕ ПОЛНИ РЕЗЕРВОАРОТ МАКСИМАЛНО: Ова правило е задолжително за да не се запали автомобилот!

Не само што не е опасно, туку се препорачува, туку наполнете го гориво до првиот клик на пиштолот за полнење, а не „до капачето“.

Многумина се робови на заблуди, па затоа не го полнат резервоарот за гориво до врвот во лето, мислејќи дека тоа го зголемува ризикот од палење при топло време. Ако системот за гориво е исправен, нема ризик и, теоретски, полн резервоар за гориво е побезбеден од празен, и при високи температури и во случај на несреќа. Палењето или експлозијата се случува многу полесно во пареата од горивото отколку во течното гориво!

Затоа, секогаш треба да го наполните резервоарот за гориво до врвот (ако имате пари, се разбира). Нема заштеда ако точите помалку и поретко одите на пумпата, што заштедува време, труд и пари. Имено, со секое дополнително полнење мора да патувате барем малку подолго, а при полнењето секогаш се губи (испарува) малку гориво.

Се препорачува да се наполни гориво штом количината падне под една четвртина. Се избегнува ризикот од останување без гориво, што предизвикува непријатности и дополнителни трошоци, особено ако на дизел моторот снема гориво – за рестартирање на моторот, по полнењето гориво, потребна е помош од механичар.

Покрај тоа, постои и безбедносен ризик ако останете без гориво на нејасен дел од патот, на кривина, во тунел, на вијадукт… Затоа, кога количината на гориво ќе се приближи до последната четвртина, одете до првата бензинска пумпа и наполнете го резервоарот. Но, застанете со првиот клик, односно исклучете го пиштолот за полнење.

Потоа, не го полнете горивото „до капачето“, што многумина го прават. Тогаш горивото може да истече низ отворот за вентилација, што е финансиска загуба, создава гасови штетни за здравјето и може да предизвика опасност од пожар, особено ако истеченото гориво ја испрска топлата издувна цевка.

Прекумерното гориво го блокира отворот, зголемувајќи го притисокот на пареата на горивото и создавајќи повратен притисок на горивото, што ја нарушува работата, го скратува животниот век и може да ги оштети компонентите на пумпата за гориво и системот за гориво.