ДАЛИ СЕ ДВИЖИ ИЛИ НЕ? Снимката од авион ги збунува корисниците на ТикТок: Најчудното нешто што сум го видел

Вирално видео снимено од tiktoker @.kadisha се шири на социјалните мрежи, на кое наводно се гледа авион на небото над Флорида кој воопшто не се движи. Видеото е снимено од автомобил додека се вози и набрзо стана вирален хит и собра дури 28,7 милиони прегледи и 1,8 милиони лајкови.

„Авионот воопшто не се движеше. Најчудното нешто што сум го видела“, напиша таа на видеото, на кое се слуша една жена како вели дека авионот „едвај се движи“, додека друга коментира: „Не се движи .” 

Видеото остави многумина во страв, а додека некои се прашуваат дали е воопшто реално, други пишуваат разни теории. 

„Претпоставувам дека тоа е змеј кој виси на две или четири конци“, напишал еден тиктокер, додека друг коментирал: „О не, дури и балон би се движел со ветрот“. 

„Авионот се движи, но полека, чекајќи чиста писта, во основа се движи со неутрална брзина“, беше мислењето на третиот, но имаше и такви кои во коментарите напишаа дека се работи за оптичка илузија.  

Паралакса ефект 

Имено, најверојатно се работи за таканаречениот „паралаксен ефект“ или движење, оптичка илузија која се создава во перспективата на набљудувачот, а поради која предметот што се движи може да изгледа неподвижен. Инаку, тоа е честа појава која е многу присутна во полето на човековата перцепција и влијае на начинот на кој ги гледаме и поставуваме предметите во нашето видно поле.