Добитникот на џекпот на лотарија освои 1,6 милијарди долари: Неговиот идентитет е скриен, еве зошто

Вториот најголем добитник на лотарија во историјата на САД побара награда од 1,6 милијарди долари, но идентитетот на лицето може да остане тајна уште 90 дена, соопшти Лотаријата на Флорида.

Џекпотот „Мега Милионс“ беше преземен во понеделникот, седум недели по извлекувањето на 8 август, соопшти Лотаријата на Флорида, пренесе Ројтерс.

Флорида е една од 45-те држави, заедно со округот Вашингтон и Американските Девствени Острови, кои учествуваат во извлекувањето Мега Милиони. Имаше 31 цртеж, двапати неделно, без победник додека купувачот на билети во супермаркет во Нептун Бич, околу 15 милји источно од Џексонвил, не ги доби сите шест броеви.

Добитникот на џекпотот на Флорида Мега Милиони ќе има можност да го побара целиот износ исплатен во 30-годишен ануитет или да земе паушален износ од 794,2 милиони долари во готовина, според веб-страницата Мега Милионс.

Добивките се оданочуваат, а според законот на Флорида, добитниците на лотарија кои бараат награди од 250.000 долари или повеќе, не се обврзани јавно да го откријат својот идентитет до 90 дена по барањето на наградата.

За купен билет од два долари, шансите да се добие џекпот се околу еден на 300 милиони. Мега Милиони рече дека џекпотот е најголемиот во нејзината историја, надминувајќи ја наградата од 1,537 милијарди долари освоена во Јужна Каролина во 2018 година. билет продаден во Калифорнија во ноември 2022 година, според веб-страницата Powerball.