ДОКОЛКУ ВИ ОТКАЖАТ КОЧНИЦИТЕ СРЕДЕ ВОЗЕЊЕ: Еве што треба да направите за безбедно да го запрете автомобилот!

Важно е да се знае…

Ако некогаш ви откажале сопирачките среде возење, тогаш знаете колку тоа може да биде непријатно (и опасно). За да избегнете паника и несреќа, треба точно да знаете што да правите во таа ситуација. Затоа сајтот Auto Guru состави инструкции кои ќе ви помогнат да го запрете автомобилот дури и кога сопирачките нема да ве ‘слушаат’.

Намалете ја брзината

Ако ја затегнете сопирачката и ништо не се случи, постои уште еден начин да се намали брзината. Намалете ја брзината со менувачот, но постепено, една по една брзина, без веднаш да скокате до најниската брзина, бидејќи во овој случај тркалата може да се заклучат. За тоа време, малку намалете го притисокот врз куплунгот. Ако возите автоматски, треба рачно да ги изберете брзините. Кога ќе успеете да ја намалите брзината, тоа ќе го поттикне моторното сопирање. Се намалува бројот на вртежи, моторот, па дури и брзината на самиот автомобил.

Избегнувајте неутрална положба на менувачот

Без разлика дали возите автомобил со рачен или автоматски менувач, избегнувајте да го ставате менувачот во лер. Ова ќе го оневозможи моторното сопирање и вашиот автомобил ќе продолжи да се движи слободно, само со отпор на воздух и тркалање. Ако менувачот е сè уште во лер и менувате брзина, тркалата може да се заклучат и може да ја изгубите контролата над автомобилот.

Користете ја рачната сопирачка

Пред да ја затегнете рачната сопирачка, мора да забавите на еден од горенаведените начини. Ова значи дека ќе треба да се движите полека некое време пред да ја повлечете, а потоа таа целосно ќе го запре автомобилот. Запомнете дека не треба да ја влечете рачната сопирачка со сета сила, туку нежно, додека не забележите дека возилото успорува. Ако го повлечете премногу брзо, ќе ги заклучите задните тркала.

Избегнувајте прекумерна употреба на воланот

Секако дека ќе треба да го поместите воланот за да заобиколите нешто или да завртите, но избегнувајте нагло да го вртите воланот за да не ја изгубите контролата над возилото. Со нежно вртење, безбедно ќе го запрете автомобилот и ќе ја одржите контролата над него.

Се разбира, иако понекогаш не можете да избегнете откажување на сопирачките, најдобро е редовно да ги проверувате за да бидете на безбедна страна.