Европските полиции пробиле шифрирана апликација и заплениле милиони евра од криминалци

Европската полиција проби шифрирана апликација за пораки што ја користат криминалните банди, што доведе до апсење на 42 лица и заплена на опрема за дрога и лекови, готовина и оружје, објави вчера холандската полиција.

Инспекторите претресувале простории во Белгија, Германија и Холандија по повеќе од две години истрага што започнала во септември 2020 година и доведе до исклучување на тајниот систем за пораки Exclu Messenger. Истражителите „пристапиле до податоците од оваа шифрирана комуникациска услуга што ја користеле криминалците и можеле да ги читаат нивните пораки во последните пет месеци“, се вели во соопштението на холандската полиција.

Во истрагата за Exclu Messenger биле вклучени и француската, италијанската и шведската полиција, како и Европол и неговата поврзана судска агенција, Евроџастис. Полицајците конфискувале опрема на две лаборатории за производство на дрога и фабрика за преработка на кокаин, како и неколку килограми дрога, четири милиони евра готовина, луксузни предмети и оружје, прецизира холандската полиција.

Апликацијата ја користеле околу 3.000 луѓе, а Exclu ги чинела своите корисници 800 евра за шест месеци, инсталирана на нивните телефони.