ЕКСПЛОЗИВНО ИНТЕРВЈУ – “Ако војната продолжи, Путин ќе се тргне на Балканот! Русите се идиоти, но ќе ви кажам кој ќе им помогне”

0

Рускиот дисидент зборуваше за плановите и потезите на Кремљ да ги спроведе своите надворешнополитички интереси преку одредени земји

Рускиот дисидент Михаил Ходорковски, некогаш најбогатиот Русин и олигарх кој собрал големо богатство преку сомнителни приватизации во 90-тите, по што завршил во затвор поради конфликт со Владимир Путин, даде интервју за виенски Дер Стандард во кое, меѓу другите работи, зборуваше за своите планови и за потезите на Кремљ да ги спроведува надворешно-политичките интереси и цели преку одредени земји, а посебно ги спомена Австрија и Србија.

По изјавата дека австриските политичари и австриските компании во банкарскиот и енергетскиот сектор одржуваат блиски врски со Кремљ во последните 20 или 30 години, и дека дури и во сегашната ситуација на инвазијата на Украина, не се прекинуваат целосно тие врски со Москва и на прашањето како ги оценува односите на Австрија и Русија, Ходорковски рече дека редовно ја следи австриската политика и дека може со сигурност да каже дека влијанието на Путин врз Австрија е огромно.

Михаил Ходорковски

“Како што покажаа резултатите од мојот центар за досие, кој го испитува незаконското влијание на Путин врз другите земји. Кога бугарскиот новинар на Bellingcat, Кристо Грозев неодамна ја напушти Виена поради безбедносни проблеми, тоа воопшто не беше забавно. Неговиот живот беше во опасност, земете го предвид бројот на професионални убијци “спијачи”, на Путин му е многу полесно да убие некого во Австрија отколку во другите европски земји”, смета Ходорковски.

Тој вели дека не знае до кој степен Австрија сака да ја игра улогата што ја играше за време на Студената војна, кога Виена беше, како што рече, “центар на интеракција на разузнавачките служби” и место каде санкциите и извозните контроли во Советскиот Сојуз беа заобиколени. Со оглед на моменталната интеграција на Европа, тој наведува дека не е сигурен колку би биле среќни другите европски земји доколку Австрија одигра таква улога.

Дестабилизација на Балканот

Со забелешка дека секако има критики за деловните односи на некои австриски компании со Русија, Ходорковски рече дека може да биде и полошо – ако се случат неколку политички убиства, а атентаторите се од Австрија. “Како што јас го гледам тоа – и покрај сите предности што ги носат добрите односи со режимот на Путин, не верувам дека Австрија ќе вложи големи напори да ги развие. Ризиците се преголеми”, вели Ходорковски.

Запрашан колку е вистинското влијание на Путин врз богатството на руските олигарси, тој вели дека многу се смеел на западните проценки и верувањето дека руските олигарси ќе извршат притисок врз Путин по воведувањето на западните санкции. “Нема олигарси во диктатура. Тие се агенти на Путин. За возврат, вие имате многу агенти со големи пари на Запад. Влијанието на Путин врз нив е прилично лесно да се измери – само замолете ги да ја осудат агресијата на Путин и да се оградат од него, за да можат да ги задржат и да ги трошат своите милијарди. Никој не го стори тоа. Тоа е неговото влијание”.

Запрашан да го коментира прашањето за руската кампања за дезинформации и финансирањето на десничарските партии на Запад, Ходорковски вели дека Путин ги поддржува радикалите од која било природа. “Се работи за дестабилизација. Тогаш тој може да се позиционира како оној кој управува со нестабилна ситуација. Ако војната продолжи, тој ќе се обиде да го дестабилизира Балканот за да им го отежне животот на Европејците”, рече Ходорковски и на прашањето дали Кремљ тоа би го направил преку Србија, тој одговори потврдно.

“Апсолутно. Русите за среќа се идиоти. Се обидоа во Црна Гора и ја оттурнаа таа земја од нив, го изгубија влијанието. Но, не може секогаш да сметате на тоа дека се кретени цело време. По санкциите, сепак, влијанието се намали, на пример во Германија. Но, десничарските екстремисти се природни партнери на Путин. Тој го знае тоа. А бидејќи гласачите на радикалната десница обично го поддржуваат Путин, тие не ја губат поддршката дури и кога Путин оди во војна. Сето ова треба внимателно да се набљудува”, заклучи Ходорковски.