ЗАСТРАШУВАЧКО ОТКРИТИЕ НА ПИШТОЛОТ НА МОМЧЕТО УБИЕЦ: Сега е јасно како успеал да убие толку многу луѓе

Момчето убиец со таква прецизност ги застрела чуварот и децата што можат да погодат само најдобрите стрелци, а сега се знае како е тоа можно.

Ученик од основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар на 3 мај во крвав напад уби осум ученици од тоа училиште и еден обезбедувач, а тешко рани уште шест ученици и еден наставник по историја. По 12 дена како последица на повредите почина уште едно девојче, со што вкупниот број на жртви се искачи на десет.

Момчето-убиец злосторството го извршил пукајќи со оружје што го извадил од сефот на неговиот татко, а како што се дознава, тој пиштол наводно е специјално опремен за да се гарантира прецизност.

– Пиштолот со кој е извршен масакрот имал некакви тегови или противтегови за кога се пука да нема одвратен удар (контракции). Со вака опремено оружје полесно се нишани и погодува целта – вели добро информиран извор.

Според неофицијални информации, станува збор за оружје од чешко производство, односно „збројевка“.

Непосредно пред масакрот, момчето-убиец го фотографирал оружјето што го однел на училиште, а на грозоморната фотографија се гледаат два пиштоли, муниција за нив и четири молотови коктели.

Делото го извршил со еден пиштол, а другите, како и молотови коктели, биле пронајдени во неговиот ранец веднаш по апсењето.

Според она што и го кажал на полицијата, молотовите коктели ги направил за да ги постави и запали на вратата од училиштето, спречувајќи ја полицијата да влезе пред да ги убие сите што планирал.

Да потсетиме, на 3-ти мај момчето убиец упадна во основното училиште „Владислав Рибникар“ и го уби човекот од обезбедување, а потоа застрела три девојчиња во холот на оваа образовна институција.

Својот крвав поход го продолжил во канцеларијата за историја каде што траел часот на неговото одделение VII/2. Таму пукал во наставничката и учениците, кога на лице место убил петмина и ранил повеќемина, а по 12 дена на повредите им подлегнала уште една девојка.

Убил вкупно девет деца и Драган Влаховиќ, обезбедување во училиштето.