ЗОШТО КОСТА ГО ОСТАВИЛ ПИШТОЛОТ И ПРЕСТАНАЛ ДА ПУКА? Детал кој сите го пропуштиле ја покажува сета ладнокрвност на момчето убиец

0

Невидена трагедија ја обви Србија во црно. И додека со денови се зборува за деталите од крвавиот масакр во ОУ „Владислав Рибникар“, сите се прашуваат само едно – што го спречи момчето убиец?

На 3 мај момче Коста К.(13), ученик во седмо одделение во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар, убил осум свои другари (седум девојчиња и едно момче) и училишниот чувар Драган Влаховиќ. Тоа не е вкупната бројка,  тој повреди уште шест ученици и една професорка по историја.

Првичниот шок и неверување дека такво нешто може да се случи брзо беше заменето со прашањето – како воопшто можеше да се случи такво нешто? Тогаш клопчето почна да се отплеткува.

Шефот на белградската полиција Веселин Милиќ откри детали кои ја згрозиле Србија: малото момче сè внимателно подготвило. Во станот полицијата на бирото му нашла скица од училиштето, но и список за пукање –  имиња на „приоритетни цели“, 15 ученици од различни паралелки, меѓу кои и одделението 7/2 на Коста, кого момчето имало намера да ги ликвидира .

Момчето на училиште дошло со два пиштоли и четири молотови коктели. Пукал во чуварот на училиштето од далечина од 14 метри. За две минути со пиштол ЦЗ99 застрелал 16 лица . Од нив уби тројца ученици од списокот и ранил уште тројца. 

Направил план за влегување и излегување од училиштето. Го нацрта како на игрите. Како што кажа и самиот, поставил приоритетни цели. 

Најпрво од вратата го убил чуварот Драган Влаховиќ, две ученички кои биле на должност и уште една која во тој момент случајно му се нашла на патот. Потоа намерно отишол во просторијата за историја, каде што убил уште пет ученици, а ја ранил наставничката и уште шестмина од нив. Во 8 часот и 42 минути го прекинал крвавиот пир, излегол во дворот, го извадил саржерот, повикал полиција и им рекол: „Дојдете на училиште, ги убив другарите!“

И потоа нешто што никој не го очекуваше –  Според Законот за малолетни сторители и казненоправна заштита на малолетни лица, Коста е кривично неодговорен бидејќи не наполнил 14 години,  соопштија од Вишото јавно обвинителство.

Можеби најголемата мистерија на случајот е – зошто Коста престана да пука?

Дека се се случило како што е опишано потврди и началникот на белградската полиција Милиќ. Тој ѝ објасни на јавноста дека Коста имал напад на паника и самиот повикал полиција, велејќи дека е „психопат кој треба да се смири“. Можеме само да замислиме што ќе се случеше доколку продолжи со својот план… Следеше апсење – прво на момчето, а потоа на неговиот татко, познат радиолог.

Во јавноста се појавија информации дека вештачењето на неговиот телефон докажало дека седум дена на интернет пребарувал во Кривичниот законик на Србија за да истражи дали децата можат кривично да одговараат. Бидејќи во јули ќе наполни 14 години, тој го забрзал својот монструозен план.

На социјалната мрежа Коста објави слика од својот лик во виолетова боја, со крстови преку очите и зашиена уста. Оваа фотографија е направена според мотивите на хорор филмот „Прочистување“, велат извори на Курир.

-Темата се темели на тоа што во еден град во Америка сите граѓани излегуваат на улица и имаат рок од 12 часа да убијат кого сакаат, луѓе колку сакаат и дека не можат да одговараат за тој чин – изјавил нивниот соговорник. 

Можеби ова го објаснува потегот, кој е чуден за дете на таа возраст. Можеби јавноста најмалку внимаваше на детаљот што Коста го прегледал законот пред да дојдат да го соберат припадниците на МВР .

Тоа го направил за да се осигура дека нема да биде ликвидиран по крвавиот пир !

Коста очигледно го проучувал и Законот за полиција, кој вели кога полицаецот може да употреби огнено оружје. 

– При вршење на полициски работи, полициски службеник може да употреби огнено оружје само ако не може да ја постигне законската цел во извршувањето на задачата со употреба на други средства на принуда и кога е апсолутно неопходно да се одбие истовремен незаконски напад врз себе или врз друг што се заканува по неговиот или туѓ живот – рекоа од МВР на Србија.

Важно е да се нагласи дека  дури и влечењето оружје или обидот за негово влечење се смета за напад со огнено оружје .

Законот за полиција вели дека доколку околностите го дозволуваат тоа, односно безбедноста на луѓето и извршувањето на задачата не е доведена во прашање, пред да го употреби оружјето, полицаецот го предупредува напаѓачот извикувајќи: „Застани, полиција, ќе пукај!”. После тоа полицаецот не смее повеќе да пука. Исто така, законот вели дека полицаецот не смее да пука ниту во малолетник, освен во случај кога тоа е единствениот начин да се одбрани од непосреден напад или опасност.

Ова ни покажува дека Коста сакал да си го спаси животот на секој начин!

Застрашувачки е фактот што по злосторството не покажал никакво каење. Во моментот на апсењето му било ладно.

Александар Стијачиќ, докторот кој прв влегол во училиштето „Владислав Рибникар“ по пукањето, на телевизијата К1 раскажа како сето тоа изгледало.

– Во салата затекнав тројца убиени, маж и две девојки. Во училницата најдов многу повредени, мртви луѓе, деца. Бев сам во тој момент. Потоа ги повикав диспечерите и им реков: „Итно, црвено, најитно, овде се случи нешто што не знам што е причината. Има многу убиени деца, има многу ранети деца, сите да дојдат итно и веднаш“.

Што е со Коста сега?

Момчето убиец се наоѓа во затворена психијатриска установа и е под постојан полициски надзор. И покрај тоа што не подлежи на кривична одговорност, тој сигурно нема да оди на слобода, како што нагласи претседателот на Србија, Александар Вучиќ.