Зошто огледалото е важно за птиците

0

Оваа рефлексија им создава лажна перцепција на реалноста

Птиците не се свесни дека животното што го гледаат во огледалото е всушност нивниот одраз. Овој одраз им создава лажна перцепција на реалноста, па птицата мисли дека пред неа стои друго живо суштество слично на неа.

Ако ова не прерасне во екстремна приврзаност, огледалата можат да бидат исклучително корисни, бидејќи ќе ѝ прават друштво на птицата.

За малите птици, како што се папагали и нимфи, огледалото е повеќе од препорачано: тие ретко се поврзуваат за нивниот „двојник“.

Дури и ако дојде до „залуденост“ во огледалото, лесно можете да го оставите настрана. Огледалото е друштво за птици во кое уживаат кога се сами и целосно го запоставуваат кога ќе се врати сопственикот.