Израел одобри изградба на нова населба во близина на границата со Газа

Израелскиот Национален совет за планирање и градење во вторникот го одобри планот за формирање нова заедница наречена Ханон во близина на Нетивот, во граничната област Газа.

Невообичаено, министерот за животна средина Идит Силман учествуваше во дебатата за да ги убеди членовите на советот да го одобрат овој потег.

Силман го поддржува формирањето на новата заедница и покрај противењето на вработените во нејзината канцеларија, кои веруваат дека фокусот треба да биде ставен на рехабилитација на заедниците оштетени од нападот на Хамас.

„Соодветно е да се зајакнат населбите, тоа е националната ционистичка позиција и ми беше важно да ја претставам“, рече Силман за време на дискусијата.

Разговорите за плановите за формирање нова заедница траеја во последните две години, а пред почетокот на војната беше закажан состанок на Националниот совет за планирање и градежништво. Извори во владата и регионалниот совет на Сдот Негев инсистираа расправата да се одржи според планираното и покрај војната. Планот сега ќе премине во следната фаза каде што може да се поднесуваат приговори.

Околу 500 станбени единици се планирани за Ханон, кој ќе биде лоциран во областа помеѓу Кибуц Саад и Нетивот. Пред војната, Министерството за заштита на животната средина и зелените групи се спротивставија на основањето на населбата, тврдејќи дека во областа има доволно станбени резерви и дека формирањето на Ханон ќе му наштети на Нетивот со привлекување на посилни делови од населението во градот.

Од избувнувањето на војната, тие тврдат дека фокусот треба да биде ставен на рехабилитацијата на заедниците погодени од нападот на Хамас и дека секоја дискусија за формирање нова заедница треба да се одложи.

Ајала Гладман, претставник на Министерството за животна средина во Националниот одбор за планирање, на претходното рочиште рече дека би било неодговорно да се одобри таков план сега.

Во дискусијата учествуваше и Адит Орлев, координатор за планирање на еколошката политика при Друштвото за заштита на природата во Израел и жител на Кибуц Урим во пограничниот регион Газа.

„Државата не ни нуди решенија во моментов, но за среќа водачите на заедницата помагаат. Зошто да изградиме друга заедница за која ни државата нема да дава решенија? праша таа.