ИМААТ НЕКОЛКУ ПРЕДНОСТИ – Шпионските балони почнале да се користат во 18 век, а се користат и денес – зошто

Соединетите Држави вчера уништија, како што тврдат, шпионски балон кој се наоѓал во нивниот воздушен простор. Што се шпионски балони?

Тие постојат од крајот на 18 век и тие можат да се користат за извршување на активности по пониски трошоци отколку кога се користат сателити за извршување на овие активности. Покрај тоа, тие можат да носат повеќе товар од беспилотни летала. Тие се движат многу високо, над комерцијалниот воздушен сообраќај и на долги растојанија. Нема потреба од полнење гориво.
„Тоа е забелешка за американската противвоздушна одбрана дека денес тоа е балон, а утре е крстосувачка ракета“, рече Том Карако, виш соработник во Американскиот центар за стратешки и меѓународни студии.

Според него, кинескиот балон забележан претходно оваа недела би можел да има камера или уред за следење на електронски сигнали, што важи и за мобилната мрежа.

Покрај цената, друга предност на шпионските балони во однос на сателитите е тоа што тие можат да лебдат над одредена точка од орбиталниот премин на сателитот. Полесно е да се тврди дека балоните се цивилни летечки објекти кои случајно влегле во туѓ воздушен простор. Потсетуваме, Кинезите уверуваа дека се работи за балон кој главно се користел за метеоролошки цели. Од друга страна, ако на пр. зборувајќи за кинески дрон, тогаш би било очигледно дека кинеската влада го испратила намерно.

Официјален претставник на американското Министерство за одбрана (Пентагон), кој побара да не се открива неговиот идентитет, кон средината на оваа недела изјави дека шпионски балони, како што наведе, неколку пати го прелетале континенталниот дел на САД.

Кинески балон е забележан над воздухопловната база Малмстром во Монтана, во која се сместени силоси за интерконтинентални балистички ракети. Како што изјави споменатиот функционер, јасно е дека се прават обиди да се прелетаат балоните над важни локации, пишува надворешнополитичкиот весник Политико.

Пентагон вчера објави дека забележал уште еден балон во Латинска Америка, за кој веруваат дека е кинески шпионски балон.